Izgradnja mosta u Srpskim toplicama u završnoj fazi: Spojene obale Vrbasa

Izgradnja novog mosta u naselju Srpske toplice u Banjaluci ušla je u završnu fazu od kada je izgrađena čelična konstrukcija kojom su spojene dvije obale rijeke Vrbas, rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Prema podacima ovog odjeljenja, istovremeno se radi i na izradi oplate za betonsku rasponsku ploču, izgradnji oborinske kanalizacije, betoniranju prelazne ploče na lijevoj obali i izradi tamponskog sloja na saobraćajnici u dijelu magistralnog puta.

Izgradnja novog mosta počela je u februaru, a vrijednost projekta je 3,5 miliona KM.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve su naveli da će novi most omogućiti kvalitetniju vezu između istočnog i zapadnog tranzita, te rasteretiti ulaz u grad iz pravca kanjona Tijesno i Manjače.

Novi most, koji mještani ovog naselja čekaju godinama, namijenjen je isključivo za teretni saobraćaj i jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata ove godine koje Gradska uprava finansira svojim sredstvima, prenose Nezavisne.

Izvođač radova je konzorcijum koji čine preduzeća "Kozaraputevi", "Prijedorputevi", "ABS solution" i "Metaling", a rok za izgradnju je 10 mjeseci.

Dejan Gaković, tehnički direktor "Kozaraputeva", na početku izgradnje mosta je rekao da se nadaju da će izgradnju završiti i prije zadanog roka, te da je najteže spojiti dvije obale Vrbasa, što je sada učinjeno.

Budući most imaće raspon od 63, a širinu 11 metara i, osim dvije saobraćajne trake od po tri i po metra, biće izgrađene i pješačke staze širine po dva metra, te pristupne saobraćajnice, proširenje ulazno-izlaznih traka na magistralnom putu i uređenje obaloutvrde.

Na novi most dugo su čekali mještani novog naselja, koji kažu da ih raduje informacija da je izgradnja mosta pri kraju.

"Ovaj most će omogućiti lakšu komunikaciju našeg naselja sa centrom grada. Drago mi je što će uskoro biti završen jer smo godinama čekali na realizaciju ovog projekta", rekao je Siniša K., mještanin ovog naselja.

Dodao je da će mu novi most sigurno olakšati i ubrzati svakodnevni odlazak na posao u centar grada.