Izetbegović: Rano govoriti o koalicijama

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA rekao je da je još uvijek rano govoriti o koalicijama i dijeljenju pozicija u zajedničkim institucijama BiH.

On je rekao da je SDA dobro prošla na izborima te da će imati dobre pozicije u Predstavničkom domu i Domu naroda ali da je proces formiranja vlasti tek počeo. 

Komentarišući najave da +opozicione stranke iz Republike Srpske i Federacije BiH namjeravaju formirati vlast na nivou BiH bez SNSD-a, HDZ-a i SDA, Izetbegović je rekao da je to po njemu nemoguća misija. 

Kada je riječ o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, Izetbegović je rekao da nije optimista da će se uskoro nešto bitno moći pomaći. 

- Treba formirati stabilne koalicije, a kada se stvore uslovi razgovarati eventualno o nečemu za šta se mogu dobiti dvije trećine glasova, koliko je potrebno za izmjenu Ustava - rekao je Izetbegović. 

Govoreći o sankcijama Fadilu Novaliću, premijeru FBiH koji je stavljen na "crnu listu" SAD, Izetbegović je rekao da su te sankcije time izgubile vjerodostojnost. 

- Što se mene tiče on je bio dobar premijer sa drobrim rezultatima i mi o tome odlučujemo, a ne Stejt department - rekao je Izetbegović.

nezavisne.com