Gubitak hotela „Palas“ povećan za osam puta

Hotel „Palas“ u Banjaluci, čije je planiranje rekonstrukcije i modernizacije u toku, prvu polovinu ove godine povećao je gubitak za čak osam puta u odnosu na prvu polovinu prošle godine.

Finansijski izvještaj tog hotela za period januar – jun 2021. godine pokazuje da im prihodi nisu drastično pali, za razliku od rashoda koji su imali veći skok.

Tako je hotel „Palas“ prihodovao za šest mjeseci 328.905 KM, oko 31 hiljadu manje nego u istom periodu lani kada su prihodi iznosli 360.229 KM.

Rashodi su im, s druge strane, rasli i to sa 438.197 KM u prošloj godini na 542.084 KM u ovoj godini. Najviši rast imali su troškovi amortizacije.

Rezultat svih prihoda i rashoda „Palasa“ na kraju šestog mjeseca je neto gubitak od 185.673 KM, što je za oko osam puta više od minusa koji su imali na kraju prvog polugodišta prošle godine (23.246 KM).

Prosječan broj zaposlenih u hotelu porastao je sa 15 na 16 radnika.

Uprkos negativnom poslovanju, hotel „Palas“ ima značajnu neraspoređenu dobit u iznosu od 637.111 KM, dok mu je ukupan kapital procijenjen na 13,1 milion KM.

Podsjećamo, u septembu su Banjaluku posjetili svjetski poznati arhitekta Hani Rašid i vlasnik kompanije „Zepter International“ Filip Cepter koji su najavili rušenje nedovršenog dijela hotela „Palas“, kao i izradu novog dizajnerskog rješenja za hotel koje neće biti isto kao ono iz 2007. godine.

Najavljeno je da će izgradnjom novog hotela centar grada dobiti novi futuristički izgled jer je u planu i proširenje Trga Krajine i mijenjane fasada na robnoj kući „Boska“ i neboderu u neposrednoj blizini. Capital