Građani nezadovoljni cijenama karte u gradskom prevozu, kao i manjim brojem polazaka

Početni pregovori Grada i prevoznika o smanjenju cijena karata su bili neuspješni i trenutno nema naznaka kada bi oni mogli biti nastavljeni. Dok traje to natezanje ceh plaćaju građani u vidu karata koje su, kako poručuju, preskupe.

Nedostatak dogovora je za rezultat imalo da su se od juče ponovo počele prodavati mjesečne karte prema dosadašnjem cjenovniku, što je izazvalo ogorčenje građana.

Oni smatraju da su one nerealne iz više razloga, prvo u protekla dva mjeseca cijena goriva je pala na svega 1,5 KM. Pored toga situacija koja je nastala pojavom virusa korona je uticala na njihove kućne budžete, brojni su ostali bez posla, a oni koji rade često primaju umanjene plate, pa se pitaju kako da pokriju sve troškove života uključujući i kupovinu mjesečne karte.

– Ne samo što nam duboko zavlače ruku u džep u vrijeme kada je gorivo pojeftinilo za 33 odsto već su, recimo, ukinuli čak 14 polazaka prema Dragočaju i Ramićima. Pored toga, postoji vakum u polascima, jer po njima niko ne mora u grad između 11 i 13 sati. Grad je ovde pokazao da više brine o autoprevoznicima nego o građanima. Preko naših leđa se lome sva kola, kao da na nas nije uticalo stanje oko korone – izjavila je Natalija T. iz Dragočaja.

Iz Grada poručuju da su im ruke vezane po tom pitanju te da oni moraju poštovati Zakon o komunalnim djelatnostima te ugovor koji je potpisan sa prevoznicima.

-Zakon o komunalnim djelatnostim kaže da davalac usluge utvrđuje cijenu, u ovom slučaju prevoznici predlažu cijenu karata u gradskom i prigradskom prevozu i daju to na saglasnost lokalnoj zajednici – kazao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Pored toga, prema važećem ugovoru presjek stanja se obavlja jednom mjesečno i ako se utvrdi da je došlo do oscilacije cijene naftnih derivata u iznosu većem od 15 odsto u odnosu kad je posljednji put utvrđena cijena prevoza Grad i prevoznici ulaze u pregovore.

-Mi smo na osnovu toga tražili da se koriguju cijene, a oni nisu utvrdili novu cijenu – rekao je Sandić i dodao da ne postoji rok u kojem se Grad i prevoznici moraju dogovoriti o ovom pitanju, te da Grad ne može jednostrano promjeniti cjene.

Kazao je da za sada nije zakazan novi tremin za pregovore sa prevoznicim.

Prevoznici ponavljaju da cijena goriva nije jedino mjerilo koje se treba uzeti u obzir u ovoj situaciji te da su subvencije gradskog i prigradskog prevoza neophodne kako bi opstali.

Direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić je napomenuo da su oni na sastanku sa predstavnicima Grada, „ekonomskim pokazateljima dokazali da smanjenje cijene karata nije izvodljivo“.

Naglasio je da ni trenutne cijene ne mogu pokriti troškove koje sada prevoznici imaju te da će oni i dalje pokušati da dogovore određene subvencije za putnički prevoz.

-Cijena goriva će sigurno porasti jer se ukida ograničenje marži i siguran sam da će cijena biti veća nego ranije a osim toga nije samo gorivo naš jedini trošak. Gorivo je samo 30 odsto ukupnih troškova, pored toga imate plate radnika, održavanje vozila i sve ostalo što jedna firma treba da plati –precizirao je on.

Kaže da je zato ključno da se subvencioniše gradski i prigradski prevoz u gradu na Vrbasu, piše Srpskainfo.

– Kod nas prevoznici i dalje finasiraju razliku do ekonomske cijene karata za penzionere, za djecu i studenete i određene socijalne kategorije a lokalna zajednica i republika ne učestvuje u tim troškovima. Upravo smo u prvoj fazi predložili da se namiri razlika penzionerskih, đačkih i drugih karata koje subvencionišemo  i da tu razliku plati  Grad – naveo je on.

Subvencije

Iako nije došlo do korekcija cijena u javnom prevozu, autobuski prevoznici su tražili od Grada subvencije a načelnik resornog odjeljenja Salviša Sandić nije izričito protiv te opcije.

-Mislim da je prevoz u Banjaluci skup i nije na nivou na kojem bi trebao da bude, a on ne može biti jeftiniji i kvalitetniji, dok se tu značajnije ne uključi lokalna zajednica. U ovoj situaciji će biti teže da takvom zahtjevu izađemo u susret, za razliku na situaciju prije nekoliko mjeseci, ali smatram da je to stvar opredjeljenja politike Grada i gradonačelnika, da cijene šta je potrebnije – precizirao je on.

Smatra da trajnog sistemskog rješenja za gužve u gradu nema dok se ne budu forsirali alternativni vidovi prevoza u odnosu na korištenje automobila.

-Javni prevoz neće i ne može biti masovniji dok ne bude jeftiniji i značajno bolji, a toga nema bez sufinansiranja. Cijena po kojoj oni voze je komercijalna i sigurno nije prihvatljiva za većinu građana- dodao je Sandić.

Ugovor

Ove godine ističe višegodišnji ugovor koji je Grad potpisao sa privatnim preduzećima koja su zadužena za gradski i prigradski prevoz.

-Insitiraćemo da uslovi budu pooštreni i tražićemo da kvalitet usluge bude bolji i na taj način ćemo bodovati, više bodova i prednost pri dobijanju linija imaće onaj prevoznik koji ponudi mlađi vozni park, klimu u autobusim  i slično –naveo je Slaviša Sandić.

Tagovi: