Gorivo u RS skuplje za četiri pfeniga

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj su u porastu u prosjeku za četiri feninge po litri za sve vrste derivata, kao i cijene tečnog naftnog gasa (TNG), kazao je Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS.

"Cijena gasa je drastično skočila u zadnjih dvadesetak dana, kako za automobile, tako i za kućanstvo, a nestabilan period se očekuje i u narednom periodu jer se konstantan rast berze reflektuje na tržišta", kazao je Trišić.

Ističe da je juče nafta brent na Londonskoj berzi bila 727 $ po toni ili 83 $ po barelu, što je najviši index od 2018. godine.

"To je povećanje za 17 odsto u odnosu na prije dva mjeseca. Dakle, trend pokazuje da se u nekom narednom periodu ne može očekivati stabilizacija tržišta", ističe Trišić.

Kako je rekao, već neko vrijeme je evidentna energetska kriza na globalnom nivou, te kako kaže Trišić, očigledno da neke zemlje imaju problem sa deficitom energije i povećanom potražnjom, odnosno sa potrošnjom i u tom smislu dolazi do povećanja rafinerijskih cijena.

"Važno je napomenuti da svi distributeri imaju dovoljne zalihe na benzinskim pumpama i da nema problema sa snabdijevanjem. Da li će u narednom periodu doći do problema u ponudi zavisi od mnogih faktora, a prvenstveno od velikih proizvođača", pojasnio je Trišić.

Kako je rekao, cijene na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj se kreću u prosjeku za benzine 2,26, dizel 2,24 i TNG 1,34 KM.

"Cijene su niže u odnosu na Federaciju BiH u prosjeku za 10 feninga, a od zemalja u okruženju i do 40 feninga. U utorak su cijene u Hrvatskoj bile preko 11 kuna, što je oko tri KM, a u Crnoj Gori 1,45 EUR, tako da mnogi kupci prelaze granicu i kupuju goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj", zaključio je Trišić.

Tagovi: