Gdje se nalaze najsmrtonosniji putevi u Evropskoj uniji?

Najsmrtonosniji putevi u EU nalaze se u zemljama istočne Evrope, posebno u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji, gdje pogine 96 osoba na milion stanovnika, pokazalo je najnovije istraživanje.

U EU u prosjeku, u saobraćajnoj nesreći na milion stanovnika poginu 52 osobe i po tom pitanju najbezbjedniji drumovi su u Irskoj. Na njima strada 29 osoba na milion stanovnika, a slijede Danska i Švedska.

U tom istraživanju sprovedenom u 11 zemalja EU, većina vozača bez obzira iz koje zemlje dolaže sebe smatraju za dobre vozače.

Vozači u zemljama južne Evrope imaju manje saobraćajne kulture i manje se civilizacijski ophode za volanom u odnosu na vozače u severnim delovima kontinenta. Najgori po pitanju rječnika tokom vožnje su Grci i Francuzi.

Prema tim podacima, Grci i Francuzi ne propuštaju priliku kada su iznervirani da opsuju vozača, što je znato više od prosjeka i iznosi 55 odsto.

Grci osim psovki najčešće koriste sirenu, a potom Španci i Italijani koji su zajedno sa Poljacima u stanju da izađu iz vozila da bi “porazgovarali” s drugim vozačima. Španci uz sve pretiču vozila na način koji nije pravilan, a time se služe i oni u Holandiji i Velikoj Britaniji.

Upitani da navedu riječ kojom bi opisali svoju vožnju, njih 97 reklo bi “budnost”, a 76 “smirenost”. Samo tri odsto je upotrijebilo pridjev “agresivnost”, a jedan odsto “neodgovornost”.

Veliki dio ispitanih, 83 odsto ima negativno mišljenje o ponašanju drugih vozača. Njih 45 odsto za druge kažu da su “neodgovorni”. Osim toga, često su navodili pojmove “stresnost, agresivnost i opasnost”.

Kao dobro istraživanje je pokazalo da se u posljednjih 10 i više godina za trećinu smanjio broj poginulih u saobraćaju. U 2018. poginulo je skoro 23 340 osoba, a 10 godina prije 37 hiljada.