„DukaFest“ ponovo u Banjoj Luci nakon šest godina

Međunarodni festival studentskog filma „DukaFest“ biće održan po sedmi put od 21. do 24. novembra u Gradskom pozorištu Jazavac.

Riječ je o „povratničkom“ izdanju festivala koji je bio „na pauzi“ još od 2013. godine zbog nedostatka para. Ipak, nakon petogodišnje pauze, DukaFest je ponovo aktivan.

Na konkurs festivala prijavljen je 1.561 film iz čak 91 države.

Organizatori festivala će uskoro otkriti imena članova žirija i filmove koji će takmičiti na DukaFestu te predstaviti revijalni program.

- Banja Luka je sredina u kojoj se filmska umjetnost i dalje tek rađa kao javna industrija kulture. Od 2000. godine do danas Akademija umjetnosti i Banja Luka najviše su predstavljani upravo preko studentskih filmova koji su igrali na brojnim domaćim i stranim festivalima - navode organizatori DukaFesta.

Naglašavaju da je stoga ideja festivala upravo promocija studentskih filmova i autora kojima su ovakvi festivali početni korak u karijeri i mogućnost da upoznaju kolege i profesionalce iz filmskog svijeta. Sve projekcije i filmske radionice na festivalu će i dalje biti besplatne.

Organizatori sedmog „DukaFesta“ su Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Udruženje za podsticaj i razvoj kulture i umjetnosti КROV. „DukaFest“ je nastao kao pomen Dušku Dukiću Duki, tragično nastradalom studentu filmske i televizijske režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

G. D.

Tagovi: