Drugi dan Kočićevog zbora: Zmijanjski vez i fenomenalna predstava, učestvovao i gradonačelnik

Inspirisana tradicijom i duhom sa Zmijanja radionica veza za djecu i odrasle sa veziljom Sanjom Bajić bila je sjajna uvertira u predivan performans posvećen Petru Kočiću, koji su priredili mladi banjalučki glumci.

Uz tradicionalne pjesme sa Zmijanja i glumu, grupa mladih glumaca iz Studentskog pozorišta, Dječijeg studija glume “Roda”, DIS teatra mladih, te  učenici Osnovne škole „Sveti Sava”  su izvanrednom energijom i snagom umjetničke riječi na jedan originalan način predstavili najistaknutije likove i djela Petra Kočića, a u ovom neobičnom performansu je učestvovao i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

-Hvala mladim ljudima što su me pozvali da zajedno, kroz glumu, dočaramo našim sugrađanima šta za nas znače Kočić i njegova djela – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao ni kiša, koja je sinoć padala, nije mogla spriječiti da Kočićev duh, koji živi duboko u našem narodu, pogotovo u mlađim generacijama, zaživi u Parku „Petar Kočić“, kroz njegove riječi, ali i tradicionalne pjesme sa Zmijanja.

-Kada vidim sve njih, siguran sam da će Kočić živjeti i dalje u nama, te da oko nas ima mnogo mladih rodoljuba koji znaju kako se čuva ono najljepše što krasi jedan narod, a to su velikani poput Kočića i drugih istaknutih književnika, koji nas kroz svoja djela uče kako se voli i ljubi otadžbina – zaključio je gradonačelnik.

Gradonačelnik se pridružio i radionici veza sa Zmijanja, probavši da veze na platnu, a tim povodom je kazao da će s ponosom čestitati svakom čuvaru naše tradicije, svakom od naših mladih koji odluči da nauči tehniku izrade zmijanjskog veza i tako sačuva naše kulturno nasljeđe.

-Plava nit na bijeloj podlozi i precizan geometrijski dizajn su naš ponos i trebamo ga čuvati dok god postojimo – poručio je Stanivuković

Podsjećamo, obilježavanje 56. Kočićevog zbora nastavlja se i danas, a prema programu na Trgu Krajine od 20.00 časova biće priređeno „Veče satire“. Takođe, danas će u gradonačelnik Banje Luke ugostiti učenike iz Stričića, rodnog mjesta slavnog Kočića.