Dodik na božićnom prijemu u kasarni Kozara: Republika Srpska ostaje vojno neutralna

Republika Srpska ostaje vojno neutralna i taj stav se mora uvažavati, poručio je srpski član Predsjenidštva BiH, na božićnom prijemu u banjalučkoj kasarni Kozara.

Milorad Dodik još jednom je dao do znanja da Srbi ne žele u NATO, te da u Programu reformi BiH jasno piše da odluke o vojnim integracijama moraju donijeti Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, gdje će biti zaštićeni interesi srpskog naroda. 

Srpska će u tom pogledu pratiti Srbiju, kaže Dodik, i dodaje da će se odluke o vojnim integracijama donositi na referendumu, jer Republika Srpska ne želi granicu na Drini. O interesima srpskog naroda, kaže, moraju da brinu svi srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, pa tako i Srbi u Oružanim snagama BiH.  

"Srbi pripadnici Oružanih snaga, moraju bez oklijevanja, u svakom trenutku da se brinu o interesima našeg naroda, bez štete za druge narode. Ali svakako ima dovoljno prostora i potrebe da se to učini. Glavne odluke naših postupanja u okviru Oružanih snaga i u institucijama BiH su donešene isključivo u okviru politika koje utvrđuje Narodna skupština Republike Srpske. I to će biti obaveza i za mene i za svakoga ko je u zajedničkim institucijama u ime Republike Srpske", rekoa je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Ukoliko bude mogućnosti, biće poboljšan i materijalni položaj pripadnika Oružanih snaga BiH. Za to su, zbog prenapregnutih budžeta na svim nivoima male mogućnosti, kaže Dodik, ali će se tražiti rješenje u okviru preraspodjele već postojećih sredstava koja se izdvajaju za Oružane snage BiH. 

"Mi ćemo učiniti sve da pokušamo u okviru onoga što jeste moguća politika BiH u zajedničkim institucijama da pojačamo materijalni položaj pripadnika. Naravno to je uslovljeno ukpunim odnosima i pozicijom u BiH, prije svega budžetskim okvirima", istakao je Dodik. 

Srbi u Oružanim snagama imaju zadatak da rade časno i štite interese Republike Srpske, jasna je poruka i iz kabineta srpskog zamjenika Ministra odbrane koji je nakon godinu dana počeo sa radom. 

"Svi pripadnici Ministarstva odbrane i oružanih snaga imaće u meni punu podršku 24 sata dnevno, uvijek ću im biti pri ruci. I želim da se zahvalim institucijama Republike Srpske koja je uvijek podržavala ove naše manifestacije. Mi netrebamo sebe da štitimo na uštreb nekoga drugoga, već treba sebe da štitimo na uštrb onog, a što je eventualno propušteno, a to je da su naši kadrovi bili indolentni na određene stvari u Ministarstvu odbrane", maglasio je Mirko Okolić, srpski zamjenik ministra odbrane BiH. 

Dodik je svim Srbima pripadnicima Oružanih snaga BiH čestitao Božić i Dan Republike. U Crkvi Svetih novomučenika jasenovačkih u kasarni Kozara prethodno je služena liturgija koju je predvodio episkop bihaćko-petrovački Sergije.