Dobio milione, od Grada kažnjen za kokice

BANJALUKA - Kompaniju „Eko Euro Tim“ kojoj je proteklih godina isplaćeno 1,7 miliona za zimsko održavanje gradskih saobraćajnica, Grad Banjaluka je odlučila kazniti sa samo par hiljada maraka zbog loše urađenog posla prošle sezone.

Grad Banjaluka je izrekla kaznu od samo 2.933 marke kompaniji „Eko Euro Tim“ zbog nepravovremenog posipanja solju Ulice srpskih ustanika na Starčevici u decembru prošle godine.

Kompanija Draška Ilića kažnjena je jer je u jutarnjim časovima 21. decembra prošle godine onemogućen autobuski saobraćaj u Ulici srpskih ustanika zbog  nepravovremenog posipanja solju.

U protekle tri godine „Eko Euro Timu“ je za zimsko održavanje saobraćajnica isplaćen ukupan iznos od 1,7 miliona KM. Taksativno, po godinama, isplaćeno je  394.157 za 2016. godinu, 842.711 za 2017. i 482.484 maraka za prošlu godinu.

Nezavisni odbornik u Skupštini Grada Banja Luka Saša Lazić kaže da je više nego očigledno da Grad ne štedi kada treba da dodijeli sredstva kompanijama koje imaju očiglednu političku podršku.

- Grad ne štedi kada treba da nekome nešto da, ali zato štedi kada nekoga treba da kazni. Šta je 3.000 maraka kazne naspram 1,7 miliona maraka koliko je „Eko Euro Tim“ dobio? Da su naplatili kaznu samo po glavi stanovnika koji su tog dana bili onemogućeni da stignu kuda su krenuli kazna bi bila daleko veća - smatra Lazić.

Ugovor za zimsko održavanje saobraćajnica sa „Eko Euro Timom“ potpisan je 2015. godine, na period od četiri godine, što je slučaj i sa ostalim preduzećima kojima su povjereni ovi poslovi – „Čistoćom“, „Kozaraputevima“, „Niskogradnjom“, „Golden kardom“ i „Rotorom“.

Na gradskom području „Eko euro tim“ obavlja čišćenje područja Starčevice, Obilićeva, Srpskih toplica - desne obale Vrbasa, Debeljaka i dijela Vrbanje, Lauša, Pobrđa, Srpskih toplica – lijeve obale Vrbasa. Na seoskom području ovo preduzeće zaduženo je za čišćenje Stričića, Pavića, Krupe na Vrbasu i Rekavica 1 i 2.

Goran Dakić