Da li su žene političarke u Republici Srpskoj zaista uvažene?

Da li su žene u Republici Srpskoj zaista uvažene i da li im se daje javni prostor isto kao i muškoj populaciji teško je odgovoriti. Koliko su zastupljene u politici i to je uveliko stvar dogovora ali koliko su tačno aktivne to je zaista realno pitanje.

Žene u političkim strankama su zastupljene, aktivne, radišne ali su i nevidljive jer sve svoje zasluge svjesno prepisuju svojim liderima (98% su muški lideri stranaka u Republici Srpskoj). Šta se očekuje od žena u političkim strankama?

Prvo je da rade, na osnovu stranke dobiju neku poziciju, posao i ćute, trpe mobing, poslove praznog stola, uvrede, ponižavanja i onu famoznu kvotu 40% zastupljenosti na listama.

Da li se iko upitao da li su to jedini uslovi ulaska žena u politiku?

Koliko će trebati generacija da se shvati pravi značaj žene u društvu? Koliko treba političkim strankama da vide koje kapacitete žene imaju?

Mnogo je otvorenih pitanja a generacije koje dolaze u nasljeđe dobijaju tradicionalizam pomiješan sa elementima mržnje prema svemu što može da donese bilo koju promjenu.

Imamo li mi kao društvo odgovornost da prihvatimo različitosti ili ćemo slijegati ramena sve dok su iznad nas lideri koji žive za svoj interes ne za one koji su sposobni nego isključivo podobni pa bilo to muškarci ili žene?

Odgovore na neka od ovih pitanja portal Dobojski.info tražio je od Daliborke Kotorić, predsjednice asocijacije žena jedne od političkih stranka u Doboju, žene koja je već nekoliko godina društveno odgovorna, prvo kao aktivistica, a potom i žena koja je politički aktivna.

„Društveno odgovorna osoba nije samo ona koja je na nekoj poziciji, javna ličnost i slično, svi smo mi odgovorni za postojeće stanje u Republici Srpskoj a i državi Bosni i Hercegovini. Neki svojim aktivizmom neki pasivizmom. Mišljenja sam da nam treba informacija i da smo uhvaćeni u začarani krug, drogirani političkim strankama koji nisu realni pokazatelji stanja", smatra Daliborka Kotorić.

Dodaje da, ako podignemo glas brzo nas utiša neko glasniji, ako ćutimo ubrzo postajemo nositelji i nositeljice pogrešnih putokaza za generacije koje nam dolaze.

"U ovom trenutku mogu reći da treba da pratimo prave vrijednosti za koje se mi lično zalažemo i da nije pogrešno biti drugačiji od drugih. Nije pogrešno biti lošiji ili bolji, pogrešno je biti kopija i slijepo vođen nekim idealima koji nisu blizu naših viđenja.

Ispravno je biti informisan i koristiti svaku priliku za učenje, za sticanje znanja i na taj način biti društveno odgovorna osoba."

Potrebno je biti i žena u političkoj stranci pa čak i onda kada nas ta stranka i lider te stranke diskriminiše i smatra manje vrijednom od sebe, smatra Kotorić. Potrebno je podići glas čak i kad znamo da će brzo da nas utišaju jer tako dajemo primjer nositeljima i nositeljicama budućeg vremena. Tako dajemo značaj onim istinskim pravim vrijednostima.

"Žene u političkim strankama participiraju i više nego muškarci sve do trenutka kada njihova vidljivost dolazi do izražaja do trenutka kada postaju za nijansu vidljivije u poslu koji rade. I ono što mene kao ženu vrijeđa je pomisao da iza svake političarke treba da stoji stranka koja je podržava ali to pravilo nije i za muškarce jer muškarac može da u politici bivstvuje i bez stranke. Žene su prihvatile tu činjenicu da moraju biti prihvaćene od lidera stranke i na taj način budu vidljive. Moramo mijenjati svijest ako ne zbog sebe onda zbog naših mladih žena koje tek imaju volju i želju da budu aktivne u nekoj političkoj stranci. Svaka žena u politiku treba da ulazi spremna da prvo svoje vrijeme uloži u edukacije i sticanje znanja, da bude spremna da odgovori na date zadatke a da u isto vrijeme ne bude ropkinja muškog obično i finansijski moćnog lidera stranke.“

Dobojski.info