Čudan natpis na bukovom drvetu

Angled Marić iz višegradskog naselja Ban Polje bio je iznenađen kad je cijepajući drva u jednom komadu otkrio neka čudna slova i brojeve. Brzo je rascijepio i drugi ćok i iznenađenje je bilo još veće. Na rascijepljenoj polovini bio je nastavak čudnog natpisa.

"Puče ćok kao ledenica po sredini, pade na snijeg i vidim nešto na njemu piše. Slova i brojevi. Bi mi čudno. Rascijepim drugi ono isto kao da su slova urađena pirografijom ili ugrijanom žicom. Raspoznaju se i brojevi 85. Bilo je zanimljivo i sačuvah to", kaže Marić.

Njagova majka Dana, koja je prevalila osamdesetu, kaže da se ovako nešto njoj i njenima nikad nije dogodilo i za to ima svoje objašnjenje.

"Za osam decenija života mi se ovo nije dogodilo. Ovo je neko predskazanje i ima neku simboliku, vjerujem u to. Ovo ću lijepo da prelakiram i čuvam u kući", kaže starica držeći komad bukovog drveta s natpisom.

Inženjer šumarstva Rajko Nikitović ocjenjuje da je to normala pojava i da su natpis na drvenu dok je još bilo mlado napisali čobani s tim što su ga prethodno otesali i izarnjali.

"Ništa neobično jer je najvjerovatnije da je na stablu dok je bilo mlado neki čobanim vertikalno napisao ova slova i brojeve koji su njemu nešto značili. To je urađeno na otesanom stablu a kasnije je to sa strane zaraslo i tako je i sačuvano", kaže Nikitović.

Bilo kako bilo pred kuću Marićevih u Višegradu svaki dan dolaze komšije i prijatelji da vide čudo u bukovom drvetu.