Brašno od banana kao sjajna alternativa

Brašno od banana pravi se od zelenih, nezrelih, banana, koje se gule i kuhaju, a onda se samelju u fini prah. Uglavnom je napravljeno od ugljikohidrata, ali sadrži malo vlakana i proteina.

Bez obzira jedete li bezglutensku hranu ili ste na keto ishrani, velike su šanse da ste naišli na zanimljive zamjene brašnu koji obećavaju više hranjivih sastojaka nego tradicionalno obično brašno. Badem i kokos su među najpopularnijim alternativama, a tu je i riža i zob. Međutim, najnoviji dodatak je brašno od banane.

Brašno od banana pravi se od zelenih, nezrelih banana koje se gule i kuhaju, a onda se samelju u fini prah. Brašno je blago slatkog okusa i lagane teksture, pa ga možete zamijeniti s običnim brašnom u gotovo svim receptima. Budući da je brašno prirodno slatko, izvrsno je i za pečenje.

Bananino brašno uglavnom je napravljeno od ugljikohidrata, ali ono takođe sadrži malo vlakana i proteina, kao i nula grama masti. To je takođe sjajan izvor kalijuma koji je važan za zdravlje srca i mišića.

Budući da sadrži zelene, nezrele banane, brašno je i otporno na škrob, djeluje kao prebiotik i na taj način podupire zdravlje crijeva. Iako su banane prirodno slatke, ne morate brinuti zbog šećera u krvi, zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu.

Brašno od banane je prirodno, bez glutena i orašastih plodova te ima više hranjivih sastojaka. Ono je izvrstna zamjena svima koji imaju određena ograničenja u ishrani. Ostale alternative brašnu, poput bademovog brašna, sadrže više proteina.

Za što koristiti brašno od banane?

Brašno od banane prvo, nema okus po banani. Budući da se brašno od banane proizvodi od zelenih banana, okus slatkih zrelih banana ne dolazi do izražaja. Nezrele banane dodaju malu slatkoću, ali izražajan miris i okus banane, ne.

Vrlo je svestrano i može se koristiti za skoro sve recepte. Osim za pečenje, možete koristiti brašno od banane kao sredstvo za zgušnjavanje u gulašima, pa čak i smoothie-ima.

Jedna stvar koju morate imati na umu tokom kuhanja s brašnom od banane je da, zbog visokog sadržaja skroba, upija više tekućine od ostalih. Dakle, ako tražite nešto laganije, moraćete odabrati drugu opciju.

Bananino brašno je izvrsna alternativa ako tražite opciju bez glutena i orašastih plodova. Iako nije isto zdravo kao jesti cijelu bananu, ipak ćete jesti slične hranjive tvari, uključujući dodatni kalijum i vlakna. Budući da ga možete koristiti u bilo kojem receptu koji vam se svidi, zaista nema ograničenja kada je u pitanju dodavanje voćnog brašna u vaša jela.
 

Tagovi: