Biljana Čekić kaže da ju je Bog odredio da glumi Daru

Zahvaljujući maestralno odigranoj ulozi Dare u filmu „Dara iz Jasenovca“ Biljana Čekić, učenica iz Kozarske Dubice, postala je prepoznatljiva milionskom auditorijumu. Gostujući u Gradišci na predstavljanju knjige „Dara iz Jasenovca“ mlada glumica je sa lakoćom odgovarala na pitanja moderatora i učesnika  promocije.

Biljana je rekla da je uživala dok je radila sa velikom filmskom ekipom, te da  se uspješno nosi sa ulogom tako jakog lika djevojčice Dare.

- Vjerujem da je Bog odabrao mene da budem djevojčica Dara u filmu o kojem se mnogo priča. Priča se da je na kastingu bilo od tri do četiri hiljade djece. Zvuči nestvarno, ali prihvatila sam istinu. Moj život se promijenio potpuno poslije filma. Do tada je bio dosadan, a nakon projekcije sam mnogo proputovala, primila na hiljade čestitki i sama spoznala  žrtvu srpskog naroda i djece - rekla je Biljana Čekić.

U prelijepom dvorištu Narodne biblioteke Gradiška mlada glumica je otvorila dušu pričajući o iščekivanju povratne informacije nakon obavljenog kastinga. Pričala je i o saradnji sa iskusnim glumcija, režiserom Antonijevićem i scenaristom Natašom Drakulić. Posebno su bila zanimljiva pitanja djece koja u publici nisu bila samo da bi se popunio broj.

- Najljepša scena u filmu je bila ona jedina u kojoj sam se nasmijala kada sam vidjela svoga mlađega brata da igra fudbal sa djecom. Sve ostale su bile jako stresne i uticale su na mene. A scena kada sam trčala za autobusom je fizički najiscrpljujuća, ponavljali smo je „hiljadu“ puta i pamtiću je dok sam živa - rekla je Biljana.

Ono što je promaklo novinarima i moderatorima večeri nije dječaku Maksimu Janjaninu. Upitao je mladu glumicu gdje je film sniman.

- Scene koje su se odnosile na Jasenovac snimane su u Somboru, a u Beloj Crkvi scene vezane za Staru Gradišku - odala je tajnu „Dara iz Jasenovca“.

Njen vjeroučitelj i duhovni otac sveštenik Branko Repaja rekao je da je lik Dare kroz glumu Biljane Čekić krstovaskrsni simbol svih žrtava i sve pomorene potkozarske djece i sve djece koja su izgubila život  zbog imena srpskog i vjere pravoslavne.

- Ono o čemu se ćutalo sedamdeset godina kroz njen lik i njeno djelo je konačno izašlo na vidjelo. Srpski narod je dobio vedetu u duhovnoj borbi za sve ono čime se susrećemo u istoriji i snažan vjetar u leđa u duhovnoj borbi, pregalaštvu i borbi za istinu - rekao je Repaja.

Mlada glumica je odala i tajnu odgovarajući na brojna pitanja iz publike. Rekla je da je film „Dara iz Jasenovca“ promijenio njen život i da su studije dramskih umjetnosti nešto o čemu uveliko razmišlja.

B. Grgić