BiH se obavezuje da neće prisvajati nebeska tijela

 Nakon što je prije godinu dana Savjet ministara BiH odlučio da BiH pristupi ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, i poslanici parlamenta BiH u četvrtak će otvoriti raspravu o ovom pitanju.

Između ostalog, u samom ugovoru navodi se da svemir, uključujući  Mjesec i druga nebeska tijela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahtjeva za suverenitetom, putem korištenja ili okupacije, ili bilo kojim drugim sredstvima. 

"Zemlje potpisnice ugovora obavezuju se da neće stavljati u orbitu oko Zemlje bilo kakve objekte na kojima se nalazi nuklearno naoružanje ili bilo koja druga vrsta naoružanja za masovno uništenje, postaviti takvo naoružanje na nebeska tijela ili stacionirati naoružanje u svemir ili na bilo koji drugi način", navodi se u članu 4. ugovora o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujuči Mjesec i druga nebeska tijela, a o kojem će raspravljati poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Kada je riječ o lansiranju objekata u svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, potpisivanjem ugovora BiH će, ukoliko s njene teritorije bude nešto lansirano, biti odgovorna za štetu načinjenu drugoj zemlji ili njenim fizičkim i pravnim osobama koje načine ti objekti ili njegovi sastavi dijelovi na Zemlji.

Prema ugovoru sve stanice, sistemi, oprema i svemirska vozila na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima su otvoreni na bazi reciprociteta za predstavnike drugih država potpisnica ugovora, pišu Nezavisne novine.

"Tim predstavncima se daje razumna pravovremena obavijest predviđene posjete kako bi se mogle obaviti odgovarajuće konsultacije i preduzeti maksimalne mjere opreza, sigurnosti i izbjegavanja ometanja redovnog rada na objektu koji se posjećuje", navodi se u ugovoru. 

Sve zemlje potpisnice ugovora astronaute smatraju izaslanicima čovječanstva u svemiru, pružaju im svu moguću pomoć u slučaju nesreće, nevolje ili prisilnog slijetanja na teritoriju druge države potpisnice ili na pučinu. 

"U slučaju takvog slijetanja astronauta, oni se sigurno i hitno vraćaju u zemlju registracije njihovog svemirskog vozila", navodi se u ugovoru.