Biciklista udario dvoje pješaka na Banj brdu

Dvije osobe povrijeđene su juče kada ih je udario biciklista dok su šetali na Banj brdu.

Kako Mondo saznaje, lakše povrede zadobili su J. I. (51) i B. I. (57). Njih je udario biciklista G. K. (18). Iz PU Banjaluka nam je potvrđeno da je na ovom mjestu došlo do nezgode, a detaljne okolnosti biće naknadno utvrđene.

"Na mjestu događaja je policija obavila uviđaj," potvrđeno nam je u PU Banjaluka.

Na Banj brdu na snazi je zabrana saobraćaja za bicikle.

Na zvaničnom profilu građanske inicijative Rekreativna zona "Banj brdo" objavljeno je da ovaj slučaj pokazuje kako "postavljanje zabrane kretanja, bez kontrole i sankcionisanja ne donosi rješenje problema, a kada se desi nesreća tada je već kasno."

"Još 2014. godine smo dali rješenje ovog problema - iscrtati na desnoj strani kolovoza, gledajući nizbrdo, traku širine jedan metar za spuštanje bicikla ( prilikom penjanja bicikl ne predstavlja problem pošto ne razvija veliku brzinu) uz obavezno ograničenje brzine kretanja bicikla od 20 km/h. Ova brzina je sigurna za kontrolu i zaustavljanje bicikla u svakom trenutku. Na taj način bi se dobilo jasno razgraničenje upotrebne površine za pješake i bicikliste. Naravno, nijedno rješenje, kao i zabrana kretanja koja je na snazi, neće dati rezultat ukoliko se pravila ne poštuju i ako se ne radi na kontroli kretanja i sankcionisanju svih onih koji krše pravila. Takođe svi građani trebaju biti korektivni faktor i svojim primjerom uticati na normalno ponašanje svih korisnika u Rekreativnoj zoni Banjaluka, a one koji krše pravila upozoriti na to. Ne smijemo okretati glavu od problema i čekati da ga neko drugi rješava," navodi se u komentaru.

Tagovi: