Biblioteci vratio knjige u kesi za smeće

Avion, autobus, hoteli i vrh ormara mjesta su na kojima Banjolučani najčešće zaboravljaju knjige posuđene iz biblioteke. Kako tvrde bibliotekari, onaj ko voli da čita, taj ih i na vrijeme vraća, a za druge se nađe način da se "iskupe".

U informativno-pozajmnom odjeljenju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjoj Luci kažu da je skoro zanemariv broj onih građana koji knjige zadržavaju duže nego što bi trebalo. Ali, ipak se ponekad desi da ostanu bez njih.


Bibliotekarka savjetnica u NUB-u RS Aleksandra Rendić kazala je za portal mojabanjlauka.info da bez knjiga ostanu desetak puta godišnje, ali da u tim slučajevima korisnici nisu imali loše namjere. 

- Naš dugogodišnji korisnik, koji je sada pokojni, sedmično je pozajmljivao po nekoliko knjiga. Jednom je došao kod nas sav uznemiren, jer je greškom kesu sa knjigama bacio u smeće. Naravno, on je to izmirio, ali svakome se može desiti takav peh - prisjetila se Rendićeva.

 

 

Žao im je, dodaje ona, kada nestane knjiga koja se više ne štampa. Iako su stalno u kontaktu sa antikvarnicama, apeluju na građane da čuvaju knjige. Kako kaže, u slučaju gubitka nastoje da korisnici nabave isti naslov. Sada je lako ući u trag izgubljenoj knjizi, naročito od kada je sa radom počeo COBISS sistem. Ipak, prisjeća se Rendićeva, to nije bio slučaj kada su se koristile stare kartice. Čuvari istorije i lijepe riječi tada su češće nestajale, a "kradljivcima" se teško ulazilo u trag. 

Tim povodom, Rendićeva se prisjetila kada ju je prije petnaestak godina u hodniku odjeljenja dočekala crna vreća puna knjiga.  

- Unutra je bilo pisamce u kojem je napisano da je ta osoba godinama otuđivala knjige iz naše biblioteke, te da ju je grizla savjest pa ih je vratila - ispričala je Rendićeva dodavši da nikada nisu saznali ko je to bio jer se nije potpisao. 

 

 

Kako kaže, sve manje ljudi kasni sa vraćanjem, jer ih na vrijeme podsjećaju na rokove. Dodaje da su opomene posljednje što urade, jer u biblioteku ipak dolaze dobri ljudi. 

- Mi ih podsjećamo na rok mejlom, pozivom ili vajberom. Uglavnom srednjoškolci i studenti zaborave da vrate knjige, ali to se na godišnjem nivou možda desi desetak puta - kazala je Rendićeva dodajući da se rijetko desi da se knjigu zauvijek izgube.

Opomene su posljednje što rade. U biblioteku, kaže ona, dolaze dobri ljudi. A da je to istina dokazuje i veliki broj knjiga koje Banjolučani svakodnevno poklanjaju biblioteci. 

- Najčešće su to akademici koji daruju knjige iz lične biblioteke. Uvijek su u dobrom stanju, kao nove - kazala je Rendićeva. 

Dodala je da ih građani prvo pitaju da li im trebaju ti naslovi nakon čeka u biblioteci prave selekciju, te knjige koje im ne trebaju pakuju za druge čitaonice u Srpskoj. 

J. Stanić