Banjaluka dobija novi izgled centra i prvi IT park

Usvajanjem dvije tačke dnevnog reda grad ulazi u izmjene Regulacionog plana centra Banjaluke, koji će narednih godina biti potpuno transformisan, i u izgradnju prvog naučno-tehnološkog ili IT parka u Lazarevu, rekao je danas gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić na sjednici Skupštine grada.

- Nakon usvajanja izmjena Regulacionog plana centra grada, nakon sprovedenog međunarodnog konkursa, očekujemo da ove godine pripremimo barem jedan konkurs za spomen-obilježje iz Prvog svjetskog rata, koje bi trebalo da se nalazi na lokaciji sadašnje stare autobuske stanice - rekao je Radojičić.

Dodao je da će se izmjenom Regulacionog plana u Lazarevu stvoriti uslovi za izgradnju naučno-tehnološkog ili IT parka, kojima će se ostvariti visoki prihodi i zaposliti veliki broj građana.

Istakao je da je na dnevnom redu bio i program rada Centra za razvoj poljoprivrede i sela da bi se na vrijeme mogao raspisati poziv za poljoprivredne proizvođače za subvencije te da je grad ponudio 160.000 metara kvadratnih za poljoprivredne proizvođače.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da je učinjen prvi korak u stvaranju naučno-tehnološkog parka u gradu te da će to imati višestruke benefite.

- U isto vrijeme ćemo imati priliku da zapošljavamo mlade, kreativne ljude iz IT oblasti, a sa druge strane, uvođenjem kompanija u ovaj park dolazimo do kreativnih i inovativnih rješenja za grad. Takođe, mladi ljudi bi ostajali da žive u gradu - objasnio je Talić.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, kazao je da su predstavili plan rada za 2020. godinu, kojim se predviđa 1.200.000 KM za podršku poljoprivrednoj proizvodnji.

- Centar je izradio softver kojim smo uspostavili tačnu bazu poljoprivrednih proizvođača i do sada smo registrovali 360 ovakvih gazdinstava - rekao je Ilić te dodao da će grad ove godine dobiti "Krajišku kuću" i da će se raditi na otvaranju četiri rejonske pijace.

Pred odbornicima, u čije je klupe danas umjesto Momčila Antonića, koji je prešao u redove poslanika Narodne Skupštine RS, sjela Milkica Nikić, kadar SNSD-a, našao se dnevni red od 35 tačaka.

Odbornici su danas u znak podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti na reverima nosili zlatne vrpce.