Banjalučki vajar Bojan Mikulić završava veliku statuu mitropolita Amfilohija

Akademski vajar Bojan Mikulić, zadnjih godina poznat po izradi statua u spomen kompleksu u Starom Brodu kod Višegrada, izvajao je kip mitropolita Amfilohija koji će biti postavljen u Crnoj Gori.

Mikulić je za Mondo potvrdio da će statua u bronzi biti visoka 4,2 metra, a zajedno sa stepeništem i postoljem deset metara. Svečano otkrivanje kipa pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog biće upriličeno kada se navrši šest mjeseci od njegove smrti, piše mondo.ba.

“Skulptura je naručena iz Crne Gore, trenutno je u jednoj livnici u Smederevu i uskoro se očekuje transport na konačnu destinaciju. Još ne znam gdje če tačno biti postavljena jer je u toku rješavanje dozvola,” rekao nam je banjalučki vajar.

 

 

Banjalučki vajar kaže da su ga za ovaj rad motivisale mitropolitove besjede i govori što je, kako ističe, pokušao dočarati i na svojoj skulpturi.

“To je posebno izraženo njegovim stavom i vjetrovima na njegovoj mantiji što pokazuje njegov karakter kroz koji je prolazio svojom borbom, intelektom, duhovnošću i ljudskošću, kao i desnom rukom koja je uvijek u nekom narativu”, podvukao je Mikulić.

 

 

Mikulić trenutno izrađuje i statuu Vasilija Ostroškog, koja će takođe biti visoka 4,2 metra i biće postavljena u Crnoj Gori, najvjerovatnije u blizini manastira Ostrog.

 

 

Ovaj banjalučki umjetnik za Mondo je potvrdio da je izradio i skulpturu glumca Nebojše Glogovca koja će uskoro biti postavljena u Nevesinju.