Banjalučki mačeovaci uskoro na međunarodnim turnirima

Mačevalački klub „Banja Luka“, kojeg vodi trener Senja Jakšić, uskoro će imati i prve nastupe na međunarodnoj sceni.

Jakšić za portal mojabanjaluka.info ističe da su članovi njegovog kluba nedavno nastupili u Sarajevu, a pripreme za međunarodne turnire uveliko su u toku.

 

- Radili smo mnogo i na osnivanju Mačevalačkog saveza Republike Srpske. Savez je konačno osnovan i pravi prve korake. Takva vrsta saveza nikada nije postojala u Srpskoj i pred nama je, bez sumnje, mnogo posla - kazao je Jakšić.

On podsjeća da su mačevanje, atletika, plivanje i biciklizam jedina četiri sporta koja su se pojavila na svim olimpijadama, od 1896. godine do danas.

Mačevalački klub „Banja Luka“ je osnovao maestro Đakomo Fanica iz Italije.

- Maestro je imao djevojku u Banjoj Luci i zadatak da pokrene mačevanje u BiH. Ali, nakon nekoliko godina je otišao u Zagreb, jer nije mogao dovoljno da zarađuje. Njegov klub sam preuzeo ja - istakao je Senja Jakšić za naš portal.

Klub se nalazi u banjalučkom naselju Petrićevac. Jakšić trenira nekoliko osnovaca, par gimnazijalaca i nekoliko starije gospode. On ističe da mačevanje za većinu predstavlja rekreaciju, jer je mačevanje, poput tenisa, izuzetno skup sport.

- Za mačevanje su potrebni zaštitna kaciga, odijelo, štitnici za podlaktice, naramenice, grudni oklopi, rukavice i mačevi. Trenažna oprema je jevtina i može da se kupi za par desetina evra. Oprema za takmičenje je preskupa. Mačevi koštaju 150 evra ili više. Sva oprema mora biti „kategorisana“, odnosno na njoj mora pisati koliki udarac mačem može izdržati - kazao je Senja Jakšić.

U mačevanju, dodaje on, postoje tri discipline - floret, sablja i mač. U njegovom klubu polaznici rade sa mačem, jer su pravila u toj disciplini najjednostavnija.

- Ujedno je i oprema najdostupnija. Mač je šahovska disciplina. U floretu i maču cilj je ubosti protivnika, a kod sablje je dozvoljeno i siječanje. Kabl u maču registruje ubod. Potrebna je minimalna sila od 750 grama da bi se aktivirao prekidač, a validna meta je cijelo tijelo – kazao je Senja.

Za potrebe kluba Jakšić je izradio sopstveni 3D printer kako bi napravio kabl koji se spaja na električni uređaj za registraciju podataka koji je takođe njegovih ruku djelo.

- Polaznici moraju da nauče kako da drže mač. Ukoliko se mač ne drži pravilno, može da se polomi, a potom i da povrijedi protivnika. Ako se mač polomi, on onda više nema zaštitu na vrhu. Zato se i nose jakne koje su napravljene od gustog, balističkog materijala - istakao je on.

G. Dakić