Čestitamo: Banjalučanka osvojila jednu od prestižnih nagrada poezije u Srbiji

Pjesnički rukopis pod radnim naslovom „Dolce vita“ Banjalučanke Vladane Perlić izabran je kao najbolji na trećem po redu konkursu za mlade pjesnike „Novica Tadić“ koji raspisuje Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Nagrađeni rukopis se izdvojio poetičkom dosljednošću na nivou zbirke kao cjeline, autorskom invencijom, upečatljivom i složenom slikom svijeta, u širokom izražajnom registru od lirske ranjivosti do humora, stoji u obrazloženju komisije.

Najbolja u regionu

Komisija u sastavu: dr Jana Aleksić, dr Nedeljka Bjelanović, Milomir Gavrilović, Nikola Marinković i dr Dragan Hamović, razmatrala je 37 prispjelih rukopisa, autora do 35 godina iz Srbije, Srpske, Crne Gore i dijaspore. U uži izbor, izdvojeni su rukopisi Slobodana Kalinovića iz Vršca, Snežane Nikolić iz Draginja i Milice Špadijer iz Beograda.

Nagrada, koja se uručuje na Svjetski dan poezija 21. marta, sastoji se od diplome, plakete sa likom pjesnika Novice Tadića i objavljivanja nagrađenog rukopisa u Ediciji „Prisustva“, u kojoj je već izašlo šest pjesničkih naslova, dobitnika nagrade na prethodnim konkursima za nagradu „Novica Tadić“.

Vladana Perlić je pjesnikinja i prevoditeljka rođena 1995. godine u Banjaluci. Dobitnica je druge nagrade na konkursu „Slovo Gorčina“ u Stocu za 2018. godinu i pobjednica Prvog pjesničkog konkursa za najbolju studentsku poeziju Univerziteta u Banjaluci. Njena poezija je prevođena na francuski, engleski, mađarski i hindi. Objavljivala je na portalima, u časopisima (Polja, Koraci, Ljetopis Matice srpske, Beogradski književni glasnik, Libartes) i zbornicima u regionu i inostranstvu. Diplomirana je profesorka francuskog jezika i književnosti.

Banjaluka.com

Tagovi: