Banjalučanin kažnjen zbog metaka za koje tvrdi da ih nikada nije vidio

Penzioner Zoran Balvan iz Banjaluke tvrdi da nikada neće platiti prekršajnu kaznu od ukupno 400 maraka sa sudskim troškovima, koju je "zaradio" zbog neovlaštenog posjedovanja municije, za koju tvrdi da je nikada nije vidio.

U konkretnom slučaju Balvanu je prekršajna kazna izrečena zbog 25 metaka čiji kalibar uopšte ne odgovara pištolju CZ devet milimetara, za koji već duži niz godina ima urednu dozvolu!?

Banjalučanin za Srpskainfo ističe da mu nije jasno kako mu je sud uopšte mogao pripisati sporne metke, koji nisu ni pronađeni kod njega.

Prijava bivše supruge

Svemu je, kako kaže, kumovala prijava koju je bivša supruga podnijela još u decembru 2018. godine, nakon čega je završio u policiji.

"Sa suprugom sam se razveo još 2010, ali smo nastavili živjeti u istom domaćinstvu. U decembru 2018. vratio sam se kući i na vratima me sačekala bivša supruga držeći telefon u ruci uperenim u mene. Pao mi je mrak na oči, jer sam znao da snimanje sigurno nije bilo za neku porodičnu arhivu", prisjetio se Balvan.

Dodaje kako je pokušao oduzeti telefon, ali je na kraju svega zaradio prekršajnu prijavu.

Zoran je u nekoliko navrata ponovio da nije udario bivšu suprugu, ali su mu ubrzo na vrata pokucali policajci i odveli ga u stanicu, prenosi Srpskainfo.

Iz zapisnika policije jasno se vidi da je bivša supruga policajcima predala pištolj CZ kalibra 9 milimetara, te 25 metaka kalibra 7,65 milimetra.

Upravo zbog ovih 25 metaka Zoran je u julu ove godine osuđen na novčanu kaznu od 300 maraka i sudske troškove od 100 maraka.

Rješenje je u međuvremenu potvrdio i Okružni sud u Banjaluci. Sud je ujedno izrekao i mjeru bezbjednosti oduzimanja 25 metaka.

“Neću ništa platiti”

Međutim, Zoran ističe da nema nikakve veze s pronađenim mecima.

"Moj slučaj je za Montija Pajtona. Pa i laiku je jasno da ovi meci i pištolj nemaju nikakve veze. Neću ništa platiti, jer ako budem to učinio stavljam se u koš s kriminalcima, a ja to nisam, niti sam bio", kategoričan je Zoran.

Analizirajući prekršajno rješenje koje je na kraju dovelo do toga da se Balvan kazni novčanom kaznom, utvrdili smo da je presuda donesena, a da ovaj Banjalučanin nije ni stigao iznijeti svoju stranu priče, niti izvesti svoje dokaze.

Zdravstveni problemi

Zoran je objasnio da je u vrijeme kada je bilo zakazano ročište u banjalučkom Osnovnom sudu imao ozbiljnih zdravstvenih problema, te da je pokušao obavijestiti sud.

Nažalost, njegovo obrazloženje nije prihvatio postupajući sudija, a Zoran, s druge strane, tvrdi da nije ni mogao doći do potvrde ljekara, jer je bio onemogućen s obzirom na situaciju zbog pandemije korona virusa, piše Srpskainfo.

"Sud je okrivljenom Zoranu Balvanu za počinjen prekršaj izrekao minimalnu novčanu kaznu zakonom propisanu za navedenu vrstu prekršaja, a na osnovu dokaza dostavljenih od ovlaštenog organa, smatrajući da će se izricanjem iste ostvariti svrha kažnjavanja okrivljenog, te postići ciljevi kako generalne, tako i specijalne prevencije", navodi se u obrazloženju sudskog rješenja.

Pored novčane kazne, sud je izrekao i zaštitnu mjeru oduzimanja predmeta, odnosno oduzimanja 25 metaka kalibra 7,65 milimetara.

Pogrešno utvrđen kalibar

Na ročištu u banjalučkom Osnovnom sudu, koje je održano 17. juna, sud je morao razdvojiti postupak protiv Zorana Balvana zbog prekršaja iz Zakona o oružju i municiji, jer policijski službenici nisu precizno utvrdili koji je kalibar metaka bio oduzet.

Tako se u prvim zapisnicima pojavljuje kalibar 7,62 milimetra, ali je tek naknadno utvrđeno da se radilo ipak, o kalibru 7,65 milimetara.

Tagovi: