Banjalučani uživaju u Turskoj: Vrhunski doživljaj za sva čula FOTO

KEMER - Vrhunski odmor i uživanje, drugi je naziv za ljetovanje u Antalijskoj oblasti, u Turskoj, destinaciji koja je od nedjelje ponovo dostupna i građanima Republike Srpske.

Avion sa Banjalučkog aerodroma polijetaće tri puta mjesečno, a naša ekipa je imala tu privilegiju da već sa prvim putnicima, čarter letom, doputuje, doživi i okusi Tursku.

A, Turska je zaista nešto što se mora doživjeti.

FOTO: Promo

Oaza boja, mirisa, ukusa, sa pješčanim plažama, toplim morem, čistim bazenima i uslužnim domaćinima, ova destinacija je sjajan spoj tradicije i modernog.

Ko se odluči da ovog ljeta odmara u Antalijskoj regiji, izbjeći će gužve na aerodromu i krcate plaže, a dobiti potpun ugođaj, bez stresa i čekanja. Na aerodromu u Antaliji u julu se na kofere znalo čekati i do dva sata. Sada je to neuporedivo kraće. Isto je i sa prevozom do hotela.

Hotelske plaže i bazeni su puni, ali ne krcati. Ima dovoljno mjesta da se može držati rastojanje propisano zbog korona virusa. Zanimljivo je da su među gostima uglavnom Rusi, te bračni parovi sa djecom.

Hotel sa pet zvjezdica, “Nirvana”, u Kemeru, samo je dio “all inclusive” ponuda banjalučke agencije “KonTiki”. Ako se odlučite za ovaj aranžman, na put treba da ponesete samo nekoliko krpica, a u hotelu će vas dočekati od četkice za zube i peškira za plažu, do vrhunske hrane, pića i mogućnosti za odmor i zabavu.

Na meniju su desetine jela, od domaće, tradicionalne kuhinje, do “običnih” jela, ako ne volite da eksperimentišete. Pripremite se jedino na to da su pistaći i komorač dodatak brojnim jelima, ali ako želite da ih izbjegnete, možete da birate od svježih trešanja, preko sušenog voća, do kiselog kupusa, roštilja, punjenih paprika…

Gladni neće ostati ni najizbirljiviji, to je sigurno.

Našoj ekipi ni jedan ručak nije mogao proći bez baklave, obične ili sa pistacijama, hurmašica, halve, kadaifa i sličnih delicija sa orasima i dosta šećera.

Još jedna zanimljivost u vezi sa hotelom “Nirvana” jeste što možete da birate da li ćete se odmarati na ležaljci pored bazena, ispod četinara, suncobrana na plaži ili “divana” okruženog baldahinima, izdignutog na stubovima iznad mora.

Topla preporuka svakog turiste koji ih je iskusio jesu turska kupatila, masaža i piling tijela. Ako imate volje da se malo cjenjkate s Turcima i uz to povedete još nekoga na tretman, možete ga dobiti i za 25 evra po osobi. A taj užitak vrijedi i više.

Ovo odmaralište ima posebne kutke za ljubitelje sladoleda, kafe, koktela i šteta je ne probati nešto od toga. Za one kojima nije dovoljno da se samo sunčaju i odmaraju, tu su teniski tereni, akva park, teretana, aerobik, uređene straze za šetnju i drugi sadržaji. Tu je i amfiteatar, te mala bina na kojoj se uveče organizuju svirke uživo i žurke.

Dobra vijest je da za put na ljetovanje u Tursku ne morate imati negativan test na korona virus, ali možete ga uraditi prije odlaska iz zemlje. Poželjno je 24 časa prije kako bi bili gotovi rezultati i košta 15 evra, jeftinije nego u mnogim drugim državama.

Takođe, mjere predostrožnosti u Turskoj su na visokom niovu. Sredstva za dezinfekciju i besplatnu masku možete dobiti na bilo kom mjestu, a konobari će vas usluživati sa maskom na licu.

Željka Javorac