Banjalučani bijesni zbog tragedije na pružnom prelazu

Savjet Mjesne zajednice Zalužani osudio je danas politizaciju saobraćajne nesreće na pružnom prelazu u ovom naselju i pozvao političke partije da se uzdrže od sticanja "političkih poena" na ljudskim tragedijama.

U saopštenju za javnost, Savjet MZ Zalužani, sa Radivojom Šušnjarom na čelu, istakao je da pojedine političke partije žele da zloupotrijebe nedavnu nesreću na pružnom prelazu u Podgoričkoj ulici kad je, od udara voza poginula 22-godišnja djevojka, koristeći ovu tragediju za "bezobzirnu političku promociju".

- Opravdani zahtjevi mještana našeg naselja za povećanje bezbjednosti na pružnim prelazima ne mogu i ne smiju biti predmet brutalnih političkih zloupotreba, kojim svjedočimo otkako se dogodila ova nesreća – ističu iz Savjeta Mjesne zajadnice.

Oni su od Željeznica RS, odgovornog za održavanje pružnih prelaza, ponovo zatražili da razmotre zahtjeve mještana ovog naselja za poboljšanje bezbjednosti na sva tri prelaza na području Zalužana, ističući da su I dosada u više navata upućivali incijative ŽRS kako bi prelazi bili bolje obezbjeđeni.

- I ovom prilikom, ponovo skrećemo pažnju na navedene željezničke prelaze I predlažemo da se u najkraćem mogućem vremenu preduzmu sve moguće mjereiI aktivnosti na obezbjeđivanju prelaza, kako bi se bezbjednost građana podigla na najviši nivo bezbjednosti – navodi se u saopštenju.

Podsjetimo, nakon nesreće oglasio se Gradski odbor PDP-a sa brojnim optužbama na račun gradske administracije i gradonačelnika Igora Radojičića, iako je nadležnost nad pružnim prelazima, po zakonu, u isključivoj nadležnosti Željeznica RS.

Povodom ove nesreće, Željeznice RS juče su saopštile da je uzrok nesreće u Podgoričkoj ulici nepažnja vozača automobila, u kojem se nalazila stradadala djevojka jer se nije zaustavio ispred prućnog prelaza, prenosi ATV. 

Iz "Željeznica" su istakli da je ovaj prelaz obezbijeđen tzv. Andrejevim krstom, znakom stop i trouglom preglednosti, te podsjećaju da na njihovim prugama nema neobezbijeđenih putnih prelaza.

U saopštenju navode da ni one, kao i bilo koje druge željeznice u svijetu, nisu u obavezi da svaki putni prelaz obezbijede branicima ili polubranicima.

Prema propisanim zakonskim odredbama, način i nivo osiguranja putnog prelaza određen je na osnovu kategorije puta, dopuštene brzine na pruzi i gustine drumskog saobraćaja, što je definisano zakonom i propisima koji uređuju oblast željeznica - istakli su iz ŽRS.