Banja Luka okupila 110 turističkih organizacija

Treći Međunarodni sajam turizma "Banja Luka 2023" otvoren je u petak, a tokom tri dana, koliko i traje, na njemu će se predstaviti 110 najznačajnijih organizacija u oblasti turizma.

Brojne turističke organizacije, planinski centri, banje, planinski centri te druge organizacije iz BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Grčke i po prvi put iz Turske okupili su se ove godine u TC "Delta planet" u Banjoj Luci te dobili priliku da predstave potencijale gradova i zemalja iz kojih dolaze.

Ovogodišnji sajam se održava pod pokroviteljstvom Vlade RS, Ministarstva trgovine i turizma RS, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH te grada Banje Luke, a Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, koji je otvorio ovaj sajam, istakao je da je turizam značajna grana u razvoju Republike Srpske i smislu prezentacije na međunarodnom nivou.

Sve što ono što krasi Republiku Srpsku, naše olimpijsku planinu Jahorinu, gradove, banje, treba promovisati u lijepom svjetlu, kako i zaslužuju. Nadam se da će ovaj međunarodni sajam turizma rasti iz godinu u godinu i da će turistički djelatnici ostvarivati dobre kontakte i prmovisati RS na pravi način - rekao je Klokić, koji je tom prilikom poželio dobrodošlicu ljudima koji su došli iz sedam različitih zemalja regiona i šire.

I Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke, je kazao da je velika čast da je Banja Luka po treći put domaćin ovakvog događaja.

Za oko pedeset odsto je više izlagača nego prošle godine, što govori da Banja Luka ima ogroman potencijal. Radimo mnoge važne projekte, brojne turističke manifestacije, a koje su mnogobrojnije nego ranijih godina. To nam da je motivaciju da idemo dalje i da obogatimo sadržaje - istakao je Stanivuković.

S obzirom na to da je ove godine grad partner sajma opština Nikšić, Zoran Tomić, potpredsjednik ove opštine je istakao da im je zadovoljstvo zbog toga i rekao da se nada da je ovo samo početak dobrih odnosa Nikšića i Banje Luke, ali i ostalih gradova u Republici Srpskoj. 

- Želimo da odnose koji su narušeni u prethodnih 30 godina popravimo i unaprijedimo. Prostora za saradnju ima, a nadam se da ćemo intenzivirati saradnju - rekao je Tomić.

Ove godine je Turistička organizacije Banje Luke potpisala protokole o saradnji sa dvije regionalne turističke organizacije, odnosno sa Valjevom i Nikšićem, A povodom toga je Dragana Vukliš, direktorica Turističke organizacije Banja Luka, rekla da im je cilj jačanje regionalne saradnje, te međusobne promocije ovih gradova.

- U petak smo već dogovorili sa Turističkom organizacijom iz Valjeva međusobnu promociju ova dva grada - kazala je Vukliš.

Ana Marković iz TO Valjeva rekla je da je ovo samo početak saradnje, te da im je cilj da se uvežu kroz manifestacije i da se međusobno promovišu, dok su iz TO Nikšić istakli da od prošle godine nose lijepo iskustvo iz Banje Luke, te dodali da ovaj protokol podrazumijeva kreiranje zajedničkih prekograničnih projekata.

nezavisne.com

Tagovi: