Automehaničarku iz BiH nagradila belgijska kraljica

Cazinjanka Anela – Dženana Merdanović jedina je automehaničarka u istoriji belgijskog gradića Eupena. Za maturski rad na državnom nivou nagradu joj je uručila bivša belgijska kraljica Paula Rufo di Kalabria.

„Po završetku škole za maturski rad uzela sam temu izrade kuće sa glasovnim naredbama. Glasovne naredbe se svode na izdavanje komandi pri regulisanju kućnih komponenti: paljenje svjetla, grijanja, te regulisanje toplote, zatim uključivanje muzike itd“, objasnila je Anela-Dženana.

Ekipa Avaza kontaktirala je mladu automehaničarku da pita kako je prošao prijem i druženje sa belgijskom kraljicom.

„Prijem nagrade je bio divan, naravno da je čast biti u takvom okruženju, a naročito osvojiti prvo mjesto i primiti nagradu od kraljice. Nakon dodjele nagrade imala sam čast da razgovaram sa kraljicom. Razmijenile smo par riječi o mom radu, šta planiram u budućnosti i tako dalje“, rekla je za naš portal ova mlada Cazinjanka.

Merdanović je radila u automehaničarskoj radionici koja je specijalizovana za automobile američke proizvodnje i BMW, dok je istovremeno nastavila školovanje za višeg automehaničara na Elektromehanici, smjer elektrotehnika, provodeći jednom sedmično pola dana u školi. I u školi je bila jedina djevojka zainteresovana za ovaj zanat.

„Što se tiče mog odabira u životu, još uvijek sam ostala pri istom. Samo što je ovaj put riječ o drugoj firmi. Pružila mi se prilika za bolje usavršavanje pa je nisam htjela propustiti“, otkrila je Merdanović navodeći kako se još uvijek obrazuje i ima još dvije godine uključujući i ovu koju trenutno pohađa, piše Avaz.

Kako je otkrila, posao ide uvijek na bolje. U Belgiju se iz Cazina doselila 2004. godine sa svojom porodicom. Za automobile je zainteresovana još od malih nogu kada je stric prvi put provozao na motoru. Taj doživljaj joj je, kako nam je ranije rekla, bio fantastičan i od tada se javila ljubav prema motorima i ostalim dijelovima automobila. Od srednje škole se bavi poslom automehaničarke.