Anketa "Da ste gradonačelnik Banjaluke": Nahranite sirotinju i zabranite službenicima da imaju privatne firme

Kada je Banja Luka u pitanju, trka za gradonačelničku fotelju nikada nije stala. Aktuelni gradonačelnik, SNSD-ov Igor Radojičić odavno je potvrdio da odlučno ide u novi mandat, dok je opozicija objelodanila da staje uz rame Draška Stanivukovića.

Iako se pričalo o drugim, potencijalnim kandidatima, pogotovo o kadrovima SDS-a, nekada najmoćnija banjalučka stranka nema svog kandidata za prvog čovjeka grada. Banjalučka opozicija sve svoje resurse usmjerila je prema Stanivukoviću, najmlađem poslaniku u Parlamentu Srpske, čije su dovitljive i drugačije političke metode privukle veliki broj mladih, do sada apatičnih i politički neaktivnih Banjalučana.

Ipak, novozahuktali Stanivukovićev voz na crtu izlazi dobro uigranoj političkoj mašineriji koju predvodi iskusni Igor Radojičić. Prethodne četiri godine, Radojičić je radio ono što njegovi prethodnici ili nisu znali, ili nisu htjeli. Radilo se na svim poljima, ušlo se u svaku poru lokalne zajednice, zbog čega samouvjereno juriša prema još jednom "gradonačelnikovanju" najvećim gradom Srpske.

ŠTA BANJALUČANI OČEKUJU?

Anketa portala MojaBanjaluka.info pokazuje svu različitost, sukob mišljenja i generacija, stavova i težnji građana. Dok jedni, koji na pitanje šta bi uradili da su gradonačelnik Banjaluke odgovaraju da bi svima omogućili besplatno liječenje, majkama sa troje i više djece penziju, više javnih kuhinja za socijalno ugrožene, drugi ne bi uradili ništa. Gradska uprava, po njihovom mišljenju, osim što troši državne pare i novac budžetskih korisnika, i ne radi ništa.

“Sve bi im pokrao, kao što i oni rade”, napisao je Bojan Dragičević.

“Obezbijediti sebi i porodici što više i da poslije osam godina izgubim, pa da se odmorim”, ironičan je Darko Glamočak.

“Otvorila bih jednu veliku javnu kuhinju, javna kupatila, obezbijedila socijalnu pomoć koja bi obezbijedila život dostojan čovjeka svima koji nisu u stanju da zarađuju za osnovne životne potrebe. Izborila bih se za besplatnu zdravstvenu zaštitu i besplatne lijekove za sve stanovnike Republike Srpske i konačno uradila trotoare u Zalužanima od table "Zalužani" do table "Trn". Kad bi to završila, razmislila bih šta dalje, ali ima toga još”, bila je konkretna Gordana Milanović.

Koliko je, prema mišljenju građana, životni standard nizak, a troškovi življenja sve veći smatra i Igor Buha. Za njega bolna tačka je javni prevoz.

“Besplatan gradski prevoz za sve građane!”, bio je konkretan Igor.

Građani smatraju da mnogo toga ne štima ni u policiji, iako je to resor koji nije u domenu ovlašćenja gradonačelnika. 

“Prvo bih u policiji uvela red. Obavezno bi u smjeni radili zajedno muškarac i žena, jer žene ne uzimaju mito. Dječiji doplatak do 18 godina, a ako studira, onda do 25 godine života. Svim osobama koje rade u državnim firmama zabranila bih da imaju privatne firme. U srednjim školama praksa bi u sedmici trajala najmanje tri dana i to bi bilo plaćeno, a ne da se ide u školu i uči teorija umjesto prakse. U vrtićima bih zabranila televizore i vaspitačice bi morale da se više bave motorikom djece. I definitivno bih smijenila sadašnjeg gradonačelnika i postavila nekog mlađeg, jer na mlađima svijet ostaje”, opširna je Dragana Đuraš – Marinković.

 

Šta biste uradili za sugrađane da ste gradonačelnik Banjaluke?

Posted by MojaBanjaluka.info on Thursday, July 2, 2020

 

ČEŽNJA ZA ASFALTOM NE JENJAVA

“Popravila bih odrone koje je poplava napravila i podigla penzije koje su mizerne”, to su gradonačelnički planovi Rade Narić Petrović.

Među onima koji su odgovorili na naše pitanje šta bi uradili da su gradonačelnik Banjaluke ima i onih izrazito pesimističnih koji, kao i mnogi koji su otišli, budućnost vide samo preko granice, i to najviše u Njemačkoj. Poboljšljanju njihovog životnog standarda, očigledno, ne može da pomogne ni udobna gradonačelnička fotelja.

Sanja BURSAĆ