Ambalaža zapaprila ukus konzerviranoj hrani

Drastična poskupljenja tegli, poklopaca i ostalog repromaterijala potrebnog u kompanijama koje se bave preradom i konzerviranjem voća i povrća, dovešće do toga da cijene ovih proizvoda na domaćem tržištu budu veće i za 50 odsto, smatraju sagovornici "Nezavisnih".

Perica Tanasić, vlasnik kompanije "Tanasić" iz Dvorova, kod Bijeljine, koja se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća, rekao je da problem predstavlja nabavka repromaterijala, kao što su staklene tegle, poklopci, jestivo ulje i ostale stvari koje služe za proizvodnju.

- Tegle i poklopci su poskupjeli više od 100 odsto, ali je i problem što ih nema na tržištu. Trenutno se nekako snalazim na tržištu i nabavljam ih - kazao je Tanasić.

Istakao je da je kupcima najavio novi cjenovnik na kojem su cijene veće od 20 do 50 odsto i koji će se koristiti od idućeg mjeseca.

- U toku ovog mjeseca kupci mogu po starim cijenama uzimati robu kako bi napravili neki lager i zalihe, iako za te pare ja ne mogu napraviti novu robu, ali eto da izađem u susret i snosim i ja teret tih poskupljenja - naglasio je Tanasić.

Stevo Filipović, direktor kompanije "Sava Semberija" iz Bijeljine, kazao je za "Nezavisne" da je prevoz poskupio, kao i skoro sve sirovine koje se koriste da bi napravili gotov proizvod.

- Imamo poskupljenje naše ambalaže, konkretno limenki u koje pakujemo gotove proizvode, voće i povrće. Za jedan dan limenka je poskupjela 115 odsto. Mazut je otišao sa 600 na 1.700 KM po toni, a ulje s prošlogodišnjih 1,37 na 5,17 KM. Folije, kutije i ostalo od 100 do 300 odsto su otišli - ističe Filipović.

Kako je naglasio, problem je što u čitavom regionu postoje samo dva proizvođača staklene ambalaže.

- Pitanje je kakva će situacija biti i da li će ugovorene proizvode fabrike moći isporučiti. Mnogo je kompleksnih dešavanja na koja ne možemo da utičemo u smislu da bismo napravili projekciju cijene. Mi napravimo kalkulativnu cijenu za naš proizvod i ta kalkulacija već sutradan nije dobra, jer se cijena za 24 časa promijeni - pojašnjava Filipović i dodaje da će morati povećati cijene svojih gotovih proizvoda.

Mladen Pratljačić, menadžer izvoza kompanije "Mladegs pak" iz Prnjavora, naveo je da imaju više problema, a da su nevjerovatno porasle cijene sirovina, što, prema njegovom mišljenju, nema realno uporište.

- Cijene prevoza su porasle u skladu s cijenama goriva. Problem je i to da ono što smo čekali po 15 dana, čekamo sada po tri-četiri mjeseca, a imamo ugovore s kupcima koji te stvari ne praštaju i žele da dobiju proizvode kada su tražili. Ambalaža je takođe problem, ali boce sami proizvodimo - pojasnio je Pratljačić.

Dodao je da su već radili korekcije cijena, ali da je to minimalno.

- Svjesni smo da ljudi ostaju bez novca i da je sve manja vrijednost novca, a potrošači će birati nešto što je najvažnije da kupuju, tako da jako oprezno nastupamo s promjenom cijena. Cijene naših proizvoda će biti veće samo onoliko koliko zbog svih ovih stvari budemo morali da ih podignemo - zaključio je Prtljačić.

nezavisne.com