Akumulirani gubitak „Poslovne zone“ Banjaluka 56 miliona KM

Većinski državna „Poslovna zona“ Banjaluka završila je prvo polgodište ove godine u minusu od 83.000 maraka, čime je akumulirani gubitak premašio 56 miliona KM.

Revizori su utvrdili da su kratkoročne obaveze „Poslovne zone“ značajno veće od obrtne imovine, da je ugrožena finansijska stabilnost i likvidnost, te da se može dovesti u pitanje mogućnost nastavka poslovanja.

Uprava društva je izradila akcioni plan kako bi se „izvukla“ iz teške situacije.

„Akcionim planom je predviđeno da se postojeće i potencijalne obaveze namire iz sredstava tekućeg poslovanja, kreditnog zaduženja ili prodaje nekretnina“, naveli su revizori.

Dodali su da je preduzeće opterećeno i obavezama iz ranijeg perioda vezanim za neriješene sudske sporove, izvršne postupke po presudama, akumulirane gubitke, neriješene imovinsko-pravne odnose…

Ukupni prihodi koje je „Poslovna zona“, koja se nalazi na prostoru nekadašnjeg Incela, imala u prvih šest mjeseci iznose oko 808.513 KM i za oko 68 hiljada su manji nego u istom periodu lani.

Rashodi im iznose 891.887 KM i smanjeni su za oko 24 hiljade maraka.

Zapošljavaju oko 36 radnika.

Nekretnine nestale „iz papira“

Jedan od osnovnih problema koje je istakao revizor u vezi sa „Poslovnom zonom“ je taj što polažu pravo na nekretnine koje se nalaze izvan obuhvata poslovnog kruga.

Nekretnine su na različitim lokacijama grada Banjaluka, ali nisu evidentirane u poslovnim knjigama i „zbog nedovoljno pouzdanih podataka“ revizori nisu mogli da utvrde te nekretnine.

Većinski vlasnik „Poslovne zone“ je Republika Srpska preko Akcijskog fonda, Fonda za restituciju i PREF-a.

„Poslovna zona“ Banjaluka nastala je nakon promjena u preduzeću „Incel Holding“ 2009. godine i spajanja zavisnih preduzeća u jedno novo preduzeće pod nazivom „Incel“, koje je zatim razdvojeno na „Poslovnu zonu“ i  i „Industrijske plantaže“.

Osnovna djelatnost je iznajmljivanje i poslovanje sopstvenim nekretninama.

CAPITAL

Tagovi: