Drvar: Osnovan Savez srpskih udruženja čiji je cilj opstanak Srba u FBiH

U Drvaru je danas osnovan Savez srpskih udruženja ''Zavičaj'' čiji će rad biti usmjeren na ostanak i opstanak Srba u Federaciji BiH, rekao je predsjednik novoosnovanog saveza Brane Pećanac.

Pećanac je istakao da je riječ o nestranačkom, neprofitabilnom udruženju čiji je zadatak da ujedini Srbe u FBiH, očuva vitalne nacionalne interese, njeguje istoriju i kulturu i ojača lokalnu zajednicu.

"Jednostavno, da Srbima na ovim prostorija pruži ostanak i opstanak", objasnio je Pećanac.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije rekao je da Savez ima podršku Srpske pravoslavne crkve.

"Naš narod na ovim prostorima je zajedno sa Crkvom bio u potpunom stradanju u svakom smislu", podsjetio je episkop Sergije.

Načelnik opštine Drvar Goran Broćeta rekao je da je Savez taj koji će okupljati Srbe zajedno sa Crkvom.

"Moramo naći put zajedništva da očuvamo srpske porodice na ovim prostorima. Srbima na ovim povratničkim prostorima nije ni malo lako, ali moramo istrajati u jedinstvu", naglasio je Broćeta

Nakon Osnivačke skupštine objavljen je svečani Proglas. Iz Drvara je poručeno da Srbi na Balkanu žive teško, ali da su Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo “crna rupa” Evrope, kada je riječ o njihovom materijalnom i duhovnom opstanku.

Formiranje krovnog saveza srpskih zavičajnih udruženja iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije ima za cilj zaštitu ustavnih prava i kuturunog identiteta Srba, prije svega na teritoriji FBiH.

Skupu su prisustvovali i načelnici susjednih opština Glamoča, Grahova, Istočnog Drvara, te brojne zvanice.

Na današnjoj Osnivačkoj skupštini usvojen je plan i program Saveza “Zavičaj”, koji će sjedište imati u Banjaluci. Do kraja maja predviđeno je opremanje sjedišta Saveza i uređenje internet stranice.

Tagovi: