Stiže voda u Rekavice i Donja kola

Decenijski problem sa nestabilnim vodosnabijevanjem Rekavica i Donjih kola ove godine trebalo bi definitivno da bude riješen, nakon što su pokrenute aktivnosti za poboljšanje napajanja lokalnog vodovoda.
U nastojanju da domaćinstva Rekavica i Donjih kola konačno dobiju stabilno vodosnadbijevanje, bez restrikcija i ograničenja, Grad Banja Luka raspisao je javnu nabavku za izbor izvođača radova za izgradnju vodovoda prema naselju Sokolovac, procjenjene vrijednosti od oko 130.000 KM.
-Prema planu, vodovod će se graditi na potezu od spoja na postojeći cjevovod kod „kafane Bolji život“ prema Sokolovcu u dužini od 1.800 metara, a radovi bi trebalo da počnu u maju – naveli su Odjeljenju za komunalne poslove. Uporedo sa ovim poslovima, kako navode, uskoro se očekuje početak radova i na gradnji drugog kraka ovog vodovoda prema Blagojevićima.
U pokušaju da se riješi problem nestabilnog vodosnadbijevanja ovog kraja, urađena je detaljna analiza postojećeg vodovoda kako bi se utvrdilo gdje se nalaze uska grla i zbog čega u ljetnim mjesecima, kad dolazi do povećane potrošnje vode, dolazi do značajnog pada pritiska u dijelovima mreže.
-Ovaj problem je posebno izražen u Rekavicama, gdje domaćinstva u ljetnom periodu mogu imati vodu samo u noćnim satima, odnosno uz česte redukcije. Iz tog razloga, izrađena je analiza kompletne mreže, te prijedlog tehničkog rješenja koje bi trebalo omogućiti kontinuirano snabdijevanje vodom – pojasnili su iz resornog odjeljenja.
Kako su naveli, ova analiza je završena i trenutno je u procesu izrada projektnog rješenja, nakon čijeg završetka će se krenuti u izvođenje radova i sanaciju postojeće mreže.
Postojeći vodovod Kola-Rekavice integrisan je u vodovodni sistem „Banjica“ još 2012. godine, a u međuvremenu je lokalna mreža proširivana i dograđivana. Na ovoj vodovod trenutno je priključeno 1.286 domaćinstava.
banjaluka.rs.ba

Tagovi: