Istraživanje pećina kao turistička ponuda Banjaluke?

Ako gradski odbornici na sljedećoj sjednici usvoje Program o radu Turističke organizacije grada za ovu godinu, u turistički sadržaj Banjaluke mogao bi se uključiti obilazak pećina i jama koje se nalaze u gradu i okolini.

Ovakav turistički sadržaj privlačan je ljubiteljima prirode i speleologije, a obilazak ne bi zahtijevao predznanja o speleologiji.

“Projekat pećina i jama podrazumijeva speleološko istraživanje, volarizaciju i kreiranje kejving proizvoda na području grada i u njegovoj blizini, koji bi uključivao pećine Mišarica i Ljubačevo kao i jame na području platoa Manjača i kanjona Tijesno i drugih mjesta u gradu i njegovoj blizini”, navodi se u Programu o radu TOBL.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada, kazao je da bi ovo doprinijelo razvoju avanturističkog turizma i turizma baziranog na prirodi.

“U blizini kanjona Vrbas nalaze se neke od najdubljih jama. Namijenjene su ljudima koji nemaju iskustva u podzemnom svijetu, a za ovakvu vrstu obilazaka nije potrebno predznanje o speleologiji”, kazao je Šukalo.

Kejving je sve popularniji turistički proizvod i rekreativna aktivnost koja podrazumijeva istraživanje divljih uglavnom nekomercijalnih pećinskih sistema.

“Radi se o jednoj od potencijalnih ponuda koja bi mogla ići uz ostale avanturističke aktivnosti kao što su rafting i penjanje”, kaže Šukalo.

Za razvoj ovog vida turizma određeni potencijal već postoji jer se u neposrednoj blizini grada i oko njega nalazi jedna od najdubljih jama u BiH – Viktoria jama na području platoa Manjača.

“Nama najinteresantnija, s obzirom na to da za nju nisu potrebne prethodne vještine i neki specijalni zahtjevi kada su u pitanju bezbjednost i oprema, je pećina Ljubačevo”, istakao je Šukalo.

Dodao je da se u njenoj blizini nalaze i druga zanimljiva mjesta kao što su etno-selo muzej Ljubačke doline, kanjon Tijesno, vrh platoa Manjače i Kameni most.

Kolonija slijepih miševa

Nedaleko od grada, pored sela Bijeli potok, nalazi se pećina Mišarica. Ova pećina je izuzetna po tome što se u ljetnom periodu u njoj formiraju porodiljske kolonije slijepih miševa koje spadaju u veće na Balkanu, a čine ih dvije vrste: veliki mišouhi i Šrajberov slijepi miš.

(Nezavisne)

Tagovi: