Počeli Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luci

Manifestacija ''Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luci'' koja bi trebalo da popularizuje vannastavne aktivnosti studenata, prije svega na području nauke, te sportskih, ali i svih drugih aktivnosti koje studenti ne mogu doživjeti u redovnim nastavnim aktivnostima, otvorena je u nedjelju, u Kulturnom centru Banski dvor.

"Dani studenata" trajaće 11 dana i biće organizovana brojna kulturna, sportska, obrazovna, ali i zabavna dešavanja.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci, Radoslav Gajanin, rekao je da će u tom perodu iz Banja Luke u svaki kutak Republike Srpske stizati lijepe vijesti.

''Rukovodstvo Univerziteta, zajedno sa dekanima, direktorom Instituta za genetičke resurse, Senatom i Upravnim odborom i studentima doprinosi uspješnom radu Univerziteta. Svi zajedno imamo jedan jasan cilj, da Univerzitet svakog dana bude sve bolji. Upravo manifestacijom 'Dani studenata'  dajemo doprinos boljem Univerzitetu'', kaže rektor Gajanin i dodaje da je obrazovanje ključ uspjeha svakog od nas, te da je to je zapravo naša najbolja investicija u životu.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, rekao je da je opredjeljenje resornog ministarstva modernizacija studijskih programa, kao i njihovo približavanje tržištu rada.

"U prethodnim godinama smo mnogo radili na studentskom standardu i mislim da je smještaj studenata danas na zavidnom nivou", rekao je Malešević.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke rekao je da su studenti značajan segment grada koji ga čine živim i donose mu mnogo različitih i zanimljivih inicijativa i ideja.

"Već sljedeće sedmice smo spremni da započnemo program studentskog stažiranja, te će u nekoliko narednih mjeseci oko 35 studenata imati priliku da obavi studentsku praksu u Upravi grada i gradskim preduzećima", rekao je Radojičić.

Branko Trninić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci, rekao je da je jedan od najznačajnijih događaja ove manifestacije Dani otvorenih vrata, kada će ugostiti maturante iz cijele Republike Srpske, a cilj je da se poboljša upisna politika na Univeritetu.

Trninić je dodao je da planiraju analizirati tržište rada kako bi se pokrenula praksa koja bi trebalo da bude sastavni dio nastavnog procesa svakog fakulteta.

U umjetničkom programu otvaranja "Dana studenata Univerziteta u Banjoj Luci" nastupili su vokalna grupa Mamma Vox, Ženska pjevačka grupa smjera za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti i bend Sopot.

Obnova studentskih domova

Ministar Dane Malešević najavio je da bi vrlo brzo trebali početi radovi na sanaciji paviljona jedan i dva Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjoj Luci, koje je oštetila oluja. Studentima je poručio da se ne brinu, jer će radovi biti završeni do početka sljedeće akademske godine.

Tagovi: