U Brodu vanredna odbrana od poplava, u Semberiji redovna

U Brodu, zbog povećanog vodostaja Save, na snazi je vanredna odbrana od poplave, dok je u Šamcu Sava ispod kote vanredne odbrane. U Semberiji od danas je na snazi redovna odbrana od poplava.

Na području Bijeljine došlo je do znatnog porasta vodostaja Drine i Save, a u blagom porastu su i vodostaji rječica Јanje, Gnjice i Lukavca. Mještani Novog, u nebranjenom području, iako navikli na česte polave ,ipak strahuju da se ne ponovi 2014. godina.

"Kad se god nešto desi mi se plašimo i to očekujemo. Noćas je narasla oko 30 centimetaram i brzo raste", rekao je Žiko Јosipović iz Mjesne zajednice Novi.

"Јa danas već planiram da podignem stoku. Ako bi došla kao 2014. godine, onda ni na tavanu ne mogu stoku držat. Ali imam objekte", istakao je Miko Stević iz Mjesne zajednice Novi.

Kuće u Semberiji još nisu ugrožene. Na području Broda, gdje je nivo Save 824 cm poplavljeno je nekoliko kuća u nebranjenom području. 

 

Brod, vodostaji
Brod, vodostaji

"Očekujemo negdje da dostigne 850 centimetara, ako ne bude padavina. Nije opasno, pratimo stanje", izjavio je Ane Mihajlov iz Voda Srpske RЈ Brod.

"Ne prijeti posebna opasnost. Mi smo spremni. Nikada se ne zna. Grad je na obali dvije rijeke, Save i Ukrine. Mislim da ćemo izdržati. Očekuje se val od 50 centimetara. Mislim da ima još uvijek prostora", naveo je predsjednik Štaba za zaštitu od poplava, Brod Ilija Јovičić.

Vodostaj Save je u protekla 24 časa porastao za 48 centimetara i jutros na vodomjernoj stanici u Rači je 36 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.

(RTRS)

Tagovi: