'Švajcarska'' na Sterijinom pozorju

Predstava Narodnog pozorišta RS ''Švajcarska'' uvrštena je u program 63. Sterijinog pozorja u Novom Sadu.

Na konferenciji za medije u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad, selektor ovogodišnjeg 63. Sterijinog pozorja, Boško Milin odabrao je devet predstava u selekciji nacionalne drame.

U selekciji su “Švajcarska” Petra Mihajlovića, u režiji Milana Neškovića, Narodnog pozorišta Republike Srpske, “Carstvo nebesko”, u režiji Jerneja Lorencija, Narodnog pozorišta i Bitef teatra iz Beograda, “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića, u režiji Milana Neškovića, Teatra „Fjodor Volkov“ iz Jaroslavlja u Rusiji, “Jami distrikt” Milene Bogavac, u režiji Kokana Mladenovića, Bitef teatra, Centra za kulturu Tivat, Festivala MASZK iz Segedina i „Think Tank“ studija iz Novog Sada, zatim “Kepler 452-B” Tijane Grumić, u režiji Juga Đorđevića, Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja, kao i „I ostali” Maše Radić, Mine Ćirić, Nede Gojković, Galine Maksimović, a u režiji Stevana Bodrože, Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Beograda. Selektor je izabrao i “Hajku na vuka” Ognjena Obradovića, u režiji Nataše Radulović, Šabačkog pozorišta, “Svedobro” Stevana Vraneša, u režiji Nemanje Rankovića, Narodnog pozorišta iz Užica, te “Utopljena duša”, Aleksandra Jugovića, u režiji Bobana Skerlića, Beogradskog dramskog pozorišta. 
Selektor Boško Milin je u saopštenju za javnost naveo da pozorišta, “kao i obično”, dijele sudbinu zemlje u kojoj stvaraju.

“Pored smanjenog broja premijera, desilo se nešto neočekivano – smanjen je broj dela postavljenih po principu izbegavanja rizika od publici nepoznatih imena. Sva ostala i preostala mesta zauzeli su mladi pozorišnici profesionalno posvećeni pisanju dramskih tekstova”, naveo je Milin.

Kao predstavu u čast nagrađenih selektor je preporučio “Ulicu usamljenih automobila” Zorana Pešića-Sigme, u režiji Đurđe Tešić i izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša.

Riječ je o pobjedničkom tekstu sa Konkursa Sterijinog pozorja 2017, koji je realizovan u koprodukciji sa niškim teatrom. “Na taj način ostvaruje se plemenita namera Sterijinog pozorja da u svakom smislu doprinese razvoju i plasmanu domaćeg dramskog teksta”, objasnio je Milin.

Tagovi: