Svakom baštovanu u Banjaluci parcela od 50 kvadrata

Građani zainteresovani za uzgajanje zdrave hrane uskoro bi mogli da dobiju parče gradskog zemljišta kako bi formirali zasad, uz plaćanje simbolične naknade, dok će 15 parcela biti besplatne za socijalno ugrožene porodice.

Ovo je ideja grupe zaljubljenika u prirodu i poljoprivredu okupljenih u novoosnovano udruženje “Gradske bašte Banjaluka” koje je za projekat uzgajanje zdrave hrane zatražilo podršku Gradske uprave.

Projektom “Prva gradska bašta”, prvim takve vrste u BiH, predviđeno je da zainteresovani za poljoprivredu i uzgoj zdrave hrane dobiju parcele od po 50 metara kvadratnih za koje bi plaćali simboličnu članarinu na godišnjem nivou, dok bi socijalno ugrožene porodice bile oslobođene tih troškova.

U prvoj gradskoj bašti građani bi mogli da nauče tehnike sijanja, uzgoja i berbe različitih biljaka, načine pripreme zemljišta za prezimljavanje, ali i kako da uzgajaju rasad u kućnoj radinosti i konzerviraju plodove na prirodan način.

Član udruženja Goran Pivašević rekao je da su u udruženju našli nekoliko lokacija van urbanog gradskog područja koje bi bile pogodne za uzgoj zdrave hrane.

"Postoje četiri lokacije površine 3.000 metara kvadratnih za koje smatramo da su najkvalitetnije, a u isto vrijeme pristupačne i gradu je predloženo da te lokacije budu korišćene za ovaj projekat. S projektom je prije mjesec dana upoznat predsjednik gradskog parlamenta Zoran Talić koji podržava našu ideju i ovaj vid proizvodnje hrane", istakao je Pivašević.

Dodao je da gradska bašta treba da bude funkcionalna, odnosno da odabrano zemljište ima određenu konfiguraciju, dovoljnu veličinu, pristupačnost i infrastrukturu.

Jedan od osnivača udruženja Biljana Banović smatra da je prva gradska bašta primjer kako treba usmjeriti one koji žele da rade, a prema njenim riječima, za organski uzgoj zainteresovani su ljudi različitih profila.

"Prva baštenska zajednica u našem gradu ponudiće nešto sasvim novo i originalno, a to je bilo neophodno s obzirom na to da je veliki broj zaljubljenika u organsku proizvodnju. Nadamo se da će  parcele biti na zemljištu koje pripada gradu Banjaluka, jer sve ovo i radimo zbog Banjalučana. Poželjna je lokacija blizu grada, da ima redovnu autobusku liniju", istakla je Banovićeva.

U udruženju “Gradske bašte Banjaluka” očekuju da gradska bašta zaživi i liči na savremene modele urbanih bašta u Evropi.

"Namjera je da zajedno stvorimo kutak koji će dati doprinos u promociji Banjaluke kao kulturne prestonice, a posebno kao zelenog grada, te da stavimo grad na svjetsku mapu evropskog baštovanstva", kazali su u udruženju. U Gradskoj upravi su rekli da razmatraju ovaj projekat, ali i da su spremni da ponude lokacije za uzgoj.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je prošle sedmice da će grad do kraja godine dobiti akcioni plan za “Zeleni grad”.

"Ovaj projekat razvijamo zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj ", istakao je Radojičić.

Alternativa

U udruženju “Gradske bašte Banjaluka” kažu da je alternativa javnom zemljištu zakup privatnih parcela.

"Ako iz bilo kojeg razloga ne budemo mogli doći do javne zemlje, onda ćemo taj problem riješiti putem iznajmljivanja privatnih parcela, a spremni smo i na obje varijante", kazao je Goran Pivašević.

(Glas Srpske)

Tagovi: