Otovrena javna kuhinja za djecu

Dok se ogromne svote novca iz državnog budžeta uplaćuju za naknade političara, u Bosni i Hercegovini je sve više gladnih, posebno djece, a dobili smo i kategoriju ''novi siromasi''.

Ovaj problem izražen je i u Lukavcu gdje je otvorena dječja javna kuhinja, prva u BiH. Za istim projektom, nažalost postoji potreba i u Sarajevu, Banjaluci te Mostaru.

Tačan broj djece u stanju socijalne potrebe u BiH trenutno ne postoji, ali podaci sa terena govore da ih je iz dana u dan sve više.

Većina ih svakodnevno u školu odlazi gladna, a društveno dno na kojem se, nažalost BiH nalazi, svakodnevno potkrepljuje slika u kojoj djeca, ali i stariji ruke ubacuju u kontejner da bi se koliko-toliko ostacima hrane koju je neko bacio, prehranili.

Životni standard građana BiH najniži je u regionu, a veliki broj porodica u stanju socijalne potrebe nalazi se i na području Lukavca gdje je u petak otvorena prva dječja javna kuhinja.

Ovaj projekt pokrenulo je Udruženje altruista "Ruke prijateljstva" koje je uz pomoć dobrih ljudi i volontera uspjelo započeti ovu humanu priču u kojoj 100 djece dnevno ima priliku dobiti jedan obrok.

- Pokrenuli smo projekt kako bismo pomogli djeci u stanju socijalne potrebe kojih na području Lukavca ima zaista mnogo. Obroke trenutno dijelimo pet dana u sedmici, a u planu je da rad proširimo i na dane vikenda. S obzirom da je djecu sramota reći da se hrane u dječjoj javnoj kuhinji, po obroke mogu doći i njihovi roditelji - kaže za Klix.ba potpredsednica Udruženja "Ruke prijateljstva" Selma Zukić.

Pomoć od lokalnih vlasti ovo udruženje nije dobilo za realizaciju projekta. U dječjoj javnoj kuhinji trenutno postoje dva kuvara koji na volonterskoj osnovi pripremaju obroke, a ostali članovi udruženja svakodnevno se nalaze na terenu te od građana prikupljaju namirnice.

- Potrudili smo se da prikupimo što više hrane za zimski period, kako bi kuhinja mogla funkcionisati. Naši volonteri na terenu uz potrebnu dokumentaciju i naše kartice prikupljaju namirnice. Najviše insistiramo na tome da nam se ne daje novac, nego da nam građani pomognu u namirnicama - dodaje Zukić.

Iako je ovaj projekt za pohvalu u humanom djelu, Zukić kaže da je sramotno da je jedna ovakva priča morala zaživjeti u BiH.

- To nikoga izgleda u ovoj državi ne interesuje. Samo je bitno ko će više novca uzeti, a za djecu niko ne mari - naglašava ona.

Potreba za dječjom javnom kuhinjom, prema Zukićevim riječima trenutno postoji i u Sarajevu, Banjaluci te Mostaru gdje se uskoro očekuje otvaranje punktova.

- Za ovim postoji velika potreba. Znaju i političari, ali to oni guraju pod tepih. Dovoljno je svaki dan da prođete pored kontejnera i da vidite od djece pa sve do starijih koji vade hranu i jedu - nastavlja Zukić, piše Klix.

(Klix.ba)

Tagovi: