BiH dobila psa za otkrivanje novčanica i narkotika

Ambasada Francuske u BiH danas je u Sarajevu donirala Graničnoj policiji BiH službenog psa za traženje i otkrivanje narkotika i novčanica, kao i dio prateće opreme.

Načelnik Terenske kancelarije za aerodrome Granične policije BiH Fahrudin Ibrić naveo je da je donacija veoma značajna za Јedinicu granične policije Aerodroma Mostar, posebno zbog činjenice da je riječ o prvom psu u BiH koji otkriva novčanice.

Ibrić je istakao da je podrška Aerodromu Mostar važna i zbog činjenice da se u narednoj godini očekuje povećanje saobraćanja uvođenjem novih redovnih linija, saopšteno je iz Granične policije.

Prethodno su belgijski ovčar Maverik i vodič pasa Leo Zovko prošli tromjesečnu obuku u specijalizovanom centru u Francuskoj pod pokroviteljstvom Kancelarije za unutrašnju bezbjednost pri Ambasadi Francuske u BiH, u saradnji s francuskom Međuministarskom agencijom za borbu protiv droge i zavisnosti.

Pas Maverik od sutra će biti dio tima na Međunarodnom aerodromu Mostar, čiji je zadatak sprečavanje krijumčarenja narkotika, otkrivanje novčanica i eksplozivnih naprava, te svih drugih oblika prekograničnog kriminala.

Ataše za unutrašnju bezbjednost pri Ambasadi Francuske u BiH Žan Fransoi Kaparos ocijenio je da je saradnja sa Graničnom policijom veoma dobra, posebno u razmjeni informacija i otkrivanju falsifikovanih dokumenata, naglasivši da je ponosan što je Francuska u mogućnosti da doprinese bezbjednosti granice BiH.

On je dodao da će Ambasada Francuske u BiH u skladu s mogućnostima i dalje podržavati rad i operativno jačanje Granične policije BiH.

Tagovi: