Zašto se budžetski novac troši na auta?

Zatvori opoziciju, kupi “audi”, parola je koja bi možda mogla da krasi najavljene proteste protiv šefa bijeljinskog SDS-a.

Jer kako da jedan opozicionar postane kredibilan kritičar bahate vlasti koja se rasipa državnim novce, ako se i sam rasipao gdje god je sa njim imao dodir.

Ni ko zna koji po redu izborni poraz opoziciji nije bio jativ šefa bijeljinskog SDS-a.san signal da u nove izbore ne ulazi sa tom hipotekom. Ipak slabost na skupe automobile pored Miće Mićića otkrio je i jedan drugi potpredsjednik SDS-a, pa zbog nje će izgleda propada i svaki jalovi pokušaj kritike bahate vlasti, “koja se rasipa dok narod gladuje.

“Evo, možete li samo prokomentarisati Vlada RS obnavlja vozni park nabavlja nova vozila, a poslJednji primjer Ministarstvo trgovine i turizma nabavilo vozilo preko stotinu hiljada maraka? Ja kao načelnik opštine ove godine sam nabavio novo službeno vozilo od 58 hiljada maraka pasata zato što imamo u voznom parku vektru koja je prešla 500.000 kilometara i jednog pasata starog 11 godina. Kad sam ga ja kupio za 58 hiljada zašto se sad taj pasat isto takav samo sa nekom opremom napucanom dodje do 120.000”, rekao je potpredsjednik SDS-a i načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo.

Potpredsjednik SDS-a načelnik je opštine Kostajnica koja ima 6.000 stanivnika i mali budžet koji je ove godine povećala za 160.000. Kako je trećinu godišnjeg društvenog napretka potrošena na načelnikov novi auto, organziatori protesta s pravom postavljalju pitanje zbog koga postoji država.

Ako se tim momcima iz Restarta koji ovih dana skupljaju potpise nešto mora priznati, to je da zahvaljujući njima funkcionerski automobili postaju top tema. Zato kakvo takvo budjenje javnog mnjenja treba iskoristiti da se uspostave jasna pravila i vidi ko je čim zaslužiuo da se vozi.

“Za one titine države ti poslanici ti ministri ti majmuni da prostite oni su išli na sastanak u Sarajevo vozom. Ja idem na teren nosim mistriju on sjedi sa mnom u vozu, a vidi on kupuje 100.000 maraka”, rekao je učesnik protesta “Zatvori škole kupi audi” Branislav Pajić.

Možda ova ideja i nije tako loša, jer kakvo je stanje u državnoj kasi, mnogi bolje nisu ni zaslužili. Već imaju voz, koji poluprazan svakog dana saobraća na relaciji Banjaluka – Sarajevo a poslanicima plaćamo skupe audije i odvojen život. Da ne bude ironija nešto slično je predlagao i potpredsjednik Vlade Anton Kaispović, ali njegova ideja o kombiju koji bi veću delagaciju iz Srpske svakog dana vozio u Sarajevo nikada nije zaživjela.

Kada pitate vlast zašto, kaže da je spremna da pređe i na bicikl kada to uradi i opozicja. Kad pitate opoziciju ispadnete nekorektni.

“Kad Mladen ivanić kupu auto za svoj kabinet od 200 hiljada maraka on kaže ne bi ja to al to je neki pravilnik. Pa mijenjajte pravilnik. Kad god imaju priliku političari iz opozicije ne žele da izgube svoje benefite: bi morate pokazati gradjanima da živite jednako loše i da ste spremni da živite jednako loše da postignete svoj cilj, ali to građani ne vide gospodine Borenović”, rekao je politički analitičar Aleksandar Trifunović.

“Morate se složiti poređenje nas, gospodina Govedarice i mene lično i stranaka koje vodimo ipak nije toliko korektno”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

I tak ispadate nekorektni kada im ukažete na problem, jednako koliko je prije neki dan i glavni revizor ispao nekorektan kada je ukazao da trošimo više nego što imamao. Političko – estradna “kuća velikog brata” postaje dovoljno velika da u nju uđe svako, a kako većina glasača ne bi sabrala ‘dva sa dva’, uloge se često mijenjaju s ciljem da što manje ljudi shvati ko je trenutno vlast, a ko opozicija. Zato se očigledno niko i ne usuđuje da postavi jasna pravila, pa skupe automobile nabavljaju kako predsjednik Narodne skupštine tako i predsjendik skupštine opštine sa 206 stanovnika.

(ATV)

Tagovi: