Ukusi i mirisi tradicije opili strance

 Bogatstvo tradicionalne kuhinje, autentična jela i raskošne delicije zamirisali su fočanskim ostrvcem Brioni, gdje je održan festival "Gastro Foča 2017", koji je okupio tridesetak ugostitelja, planinara, ribara, vrijednih domaćica i drugih izlagača.

Jedinstveni mirisi i ukusi privukli su rekordan broj posjetilaca i turista iz Francuske, Rusije i Njemačke koji su uživali u gastro prazniku za oči i dušu.

- Živim u Njemačkoj, a rodom sam iz Foče. Poslije 30 godina sam probala izuzetno ukusnu prasetinu, kakve nema  u Njemačkoj - kaže Spomenka Zečević iz Dortmunda.

U jedinstvenom ambijentu motela "Brioni" posjetioci su osjetili sve čari srpske kuhinje. Degustiralo se sve redom - od fočanskog ćevapa, mesa ispod sača, pita, pogača, sireva sa kanjona Tare i Hercegovine pa sve do domaćih likera, rakija i fočanskog piva.

Na kulinarskom spektaklu nezaobilazan je bio štand konobe "Zlatna dunja", čije predstavnike ipak nismo uspjeli da ubijedimo da nam odaju tajnu pravljenja fočanskog ćevapa.

- Kada bih odao tajnu, oni ne bi više bili specifični. Riječ je o "čistom" mesu, kojem dodajem još neke sastojke, a dorađeni su po recepturi starih majstora i s pravom stoje rame uz rame sa banjalučkim i sarajevskim - rekao je Milan Vasović iz ove konobe.

Specijalitet restorana "Brioni", koji se sprema već četiri decenije, jeste čuveni "epigram na kućanski način".

- Sastoji se od podloge riže sa šampinjonima, piletine, teletine, pohovane, punjene, jela sa roštilja, preliva i povrća, a sve su domaći proizvodi - naveo je šef restoranske sale motela "Brioni" Dragan Ćalasan.

Ljubitelji ribljih specijaliteta gostili su se drinskim škobaljem kojeg su spremali vješti fočanski alasi, dok su planinari u kotliću skuvali prebranac koji su začinili planinskim travama. Umijeće u kulinarstvu pokazali su i vojnici LOT tima iz Slovačke, koji su poslužili gulaš. 

- Izložili smo tradicionalna jela, gulaš sa govedinom i svinjetinom, pri čijem spremanju se koristi šest litara piva. U ovom jelu su neizostavne i knedle kojih nema na ovim prostorima, odnosno pareni hljeb koji se služi uz gulaš, i liker "tatratea" - naveo je Mirza Neradin.

Slatko carstvo krasilo je štand restorana "Mocart".

- Ljeti su najtraženije panakote, čoko-borovnice i razne palačinke - rekao je Milan Krstić iz ovog restorana.

Proizvode su izlagali i pčelari, "Naša mala destilerija" iz Istočnog Sarajeva, te Udruženje žena "Soko" i mnogi drugi. Ručno rađene makete kuća i zamkova sa prostora bivše Jugoslavije predstavio je Gačanin Lazar Zimonjić, a pregršt rukotvorina izradile su i vrijedne domaćice. Na svakom koraku posjetioce je dočekao izraz dobrodošlice, rakija i likeri vrijednih domaćina. Mnogi su se na kraju zaustavili da probaju fočansko pivo "raft" koje pravi Boban Janković.

- Riječ je o domaćem pivu rađenom po receptima starim tri-četiri vijeka. Od sastojaka koristimo vodu, ječam, kvasac, slad, bez ikakvih dodataka. Sladovi su iz Belgije, Njemačke, Amerike, domaća je samo ideja, ljubav i struja - kaže Janković, čije je pivo posebno oduševilo turiste iz Rusije.

Domaća hrana

U Turističkoj organizaciji Foča istakli su da je cilj festivala promocija domaće hrane kao jednog od važnih dijelova kompletne turističke ponude.

- Iz godine u godinu ugostitelji se sve više trude da na jelovniku imaju razna tradicionalna jela. Efekat toga su pozitivni utisci turista. Oni su oduševljeni domaćim jelima koja nude restorani i proizvođači zdrave hrane - rekla je direktorica TO Foča Ljeposava Đajić.

(GLAS)

Tagovi: