Nastavljena opstrukcija ekshumacije u Odžaku

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac smatra da Institut za nestala lica i Tužilaštvo BiH nastavljaju sa opstrukcijom ekshumacije masovne grobnice Srba u Odžaku, kao i na mnogim drugim lokacijama na području Federacije BiH /FBiH/.

"Ove dvije institucije namjerno odugovlače sa ekshumacijama prethodno najavljenih lokacija na kojima se, kako se pretpostavlja, nalaze pojedinačne i masovne grobnice Srba u FBiH", rekao je Grabovac Srni. 

On je najavio da će na sastanku sa predstavnicima Instituta za nestala lica BiH 19. juna u Sarajevu zahtijevati da porodice nestalih iz Republike Srpske izvještavaju o svim predmetima koje su im predali za ekshumacijama, a oni Tužilaštvu BiH. 

"U Institutu za nestala lica BiH moraju nam dati odgovore na ova pitanja kako bi zvanično znali ko koči ovaj proces i snosi krivicu za njegovu opstrukciju u BiH", istakao je Grabovac. 

On je rekao da Odbor za traženje zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske neće nikada odustati od zahtjeva za ekshumacijom masovne grobnice Srba u Odžaku, kao i na ostalim lokacijama na području FBiH. 

Grabovac kaže da neće odustati od ranijeg zahtjeva da se u dijelu muslimanskog groblja u Odžaku provjeri sadržaj dva kontejnera sa oznakama UN u kojima se godinama nalaze posmrtni ostaci, kako pretpostavlja, Srba. 

On je ranije potvrdio da je Institut za nestala lica BiH podnio zahtjev Tužilaštvu BiH da se izvrši ekshumacija masovne grobnice u dijelu napuštenog pravoslavnog groblja u Odžaku za koju se pretpostavlja da krije posmrtne ostatke srpskih vojnika. 

Tagovi: