BSG vakcine stižu u petak

BSG vakcina, koja se daje djeci po rođenju, do kraja sedmice trebalo bi da stigne u Institut za javno zdravstvo RS, potvrđeno je danas iz ove zdravstvene ustanove.

Podsjećamo, u posljednjih nekoliko sedmica ove vakcine nije bilo, zbog čega su negodovali roditelji čija djeca je trebalo da prime BSG vakcinu, koja sprečava razvoj tuberkuloze kod mališana.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS tvrde da nema potrebe za panikom jer će vakcine stići već u petak.

"BSG vakcine su bile na testiranju u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva i dobili smo informaciju da će nam stići u četvrtak ili petak", kazala je Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo RS.

Inače se ova vakcina prima 24 sata nakon rođenja bebe, ali ne postoji opasnost ukoliko se i ne primi odmah po rođenju, posebno zato što zasad nema zabilježenih slučajeva tuberkuloze kod najmlađih u BiH.

Svjetska zdravstvena organizacija je kao vid prevencije tuberkuloze uvela obaveznu vakcinaciju 1972. godine, naročito u zemljama u razvoju, gdje je tuberkuloza bila u porastu.

BCG vakcina je prvi put primijenjena 1920. godine, a kod nas se koristi od kada ju je Svjetska zdravstvena organizacija prihvatila kao program imunizacije.

(NEZAVISNE)

Tagovi: