Prošao zakon: Vozila hitne i vatrogasna vozila ispred vozila pod pratnjom

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas nije podržao negativan izvještaj Ustavno-pravne komisije Prijedloga zakona o dopuni Zakona o upravi, čiji je predlagač Damir Arnaut, čime je postupak obustavljen.

Poslanici su danas usvojili u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čime  je vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima data prednost nad vozilima pod pratnjom.

Poslanici nisu podržali Prijedlog zakona o depozitu u bankama u BiH, jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske.

Poslanici su usvojili godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti ombudsmena za ljudska prava.

Usvojen je zaključak Zaima Backovića (BPS) da se formira posebna komisija koja će istražiti rad Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH.

Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH usvojen je većinom glasova. Poslanici su danas usvojili Izvještaj o aktivnostima ureda za reviziju institucija BiH. Predstavnički dom danas  je primio k znanju dopis šest institucija BiH  čije je poslovanje ocijenjeno mišljenjem „s rezervom“ i „mišljenjem  s rezervom uz isticanje predmeta“.

Izvještaj o finansijskoj reviziji BHRT-a za 2015. godinu sa zaključkom Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma BiH usvojen je većinom glasova poslanika.

Poslanici su danas usvojili i Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2016. godinu, a nisu dali podršku za programske planove BHRT-a. Predstavnički dom BiH primio je k znanju Informaciju Pravobranilaštva BiH o pokrenutim arbitražnim postupcima protiv BiH i njenih institucija.

Prihvaćen je i zaključak Jasmina Emrića (ASDA) da Vijeće ministara u roku od 30 dana pripremi informaciju o arbitražnim postupcima koji se vode protiv BiH.

Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Predstanvičkog doma BiH najavio je za 14.juni održavanje dvije sjednice. Prva će, kako je rekao biti tematska  o stanju u pravosuđu sa spekta borbe protiv korupcije, a nakon toga će biti  održana i redovna sjednica. Poslanici SNSD prisustvovali su sjednici ali nisu glasali.

(NEZAVISNE)

Tagovi: