Čubrilović kandidat za predsjednika RS, na megdan mu izlazi premijerka?

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović kandidat je DNS za predsjednika Srpske na sljedećim opštim izborima, saznaje “EuroBlic”.

Izvor  iz vrha stranke Marka Pavića tvrde da je lider DNS upravo mislio na Čubrilovića kada je prekjuče u Foči otkrio da će njegova partija imati svog kandidata za predsjednika RS ili srpskog člana Predsedništva BiH.

- Odluka o Čubrilovićevoj kandidaturi nije donijeta juče. Vrh DNS je još prije nekoliko mjeseci obavijestio rukovodstvo SNSD da od njih očekuje podršku Čubriloviću da se kandiduje za poziciju predsjednika RS na izborima 2018. godine. Posebno iz razloga što lideru SNSD i aktuelnom predsjedniku RS Miloradu Dodiku u oktobru sljedeće godine ističe drugi i, po odredbama važećeg Ustava RS, posljednji mandat na toj funkciji. Naime, u DNS smatraju da nakon Dodikovog odlaska iz fotelje predsjednika RS u SNSD ne postoji kandidat koji bi garantovao pobjedu vladajuće koalicije za tu poziciju na sljedećim izborima – objašnjavaju sagovornici.

Govoreći o odnosima u vladajućoj koaliciji u Srpskoj lider DNS, između ostalog, rekao je da je cilj njegove stranke na sljedećim opštim izborima povećanje broja osvojenih glasova i veći uticaj na donošenje odluka u Srpskoj.

- Prvi put ćemo na narednim izborima kandidovati našeg člana ili za predsjednika Republike Srpske ili za člana Predsjedništva BiH. Smatramo da do sada nismo imali kapacitet da to uradimo, uvijek smo davali koalicionim partnerima ta mjesta i očekujem da će oni sada nama uzvratiti takvim povjerenjem - rekao je Pavić.

Potpredsjednik SNSD Radovan Višković za “EuroBlic” tvrdi da njegova stranka do sada nije imala zvanične razgovore sa DNS o mogućim zajedničkim kandidatima za najznačajnije pojedinačne izborne funkcije u RS i na nivou BiH.

- O tome još nismo razgovarali. Još je rano da utvrđujemo ko će biti naši kandidati na izborima. Pavićevu izjavu razumijem kao pokušaj da se izbori za što bolju pregovaračku poziciju za svoju stranku – kaže Višković.

Cvijanovićeva ili Radmanović

Iako SNSD do sada nije objavljivao imena svojih kandidata za predsjednika RS na sljedećim opštim izborima, izvori “EuroBlica” iz vrha te stranke tvrde da su se trenutno kao najozbiljni kandidati nametnuli aktuelna premijerka RS Željka Cvijanović i bivši srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović.

- Ako se u međuvremenu nešto dramatično ne pmjeni u razmišljanju stranačkih čelnika, Cvijanovićeva ili Radmanović će sigurno biti kandidati za predsjednika RS - tvrde izvori.

(BLIC)

 

Tagovi: