Obren Petrović: Ne sjećam se prve žrtve, u granatiranju stradalo 100 lica

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović, svjedočeći u predmetu "Milan Ninković i drugi", rekao je danas da se ne sjeća da je prva žrtva rata u ovom gradu bio policajac Zdravko Mišić.

Petrović, koji je 1992. godine, obavljao dužnost načelnika Službi bezbjednosti Doboj, rekao je da se ne sjeća okolnosti pod kojim je stradao policajac Mišić. 

Svjedočeći prisustvu pravnog savjetnika Dražena Zubaka, on je rekao da se ne sjeća ni okolnosti pod kojim je na barikadi na magistralnom putu u Johovcu stradao Duško Milanović zvani Tutko. 

Svjedok se tokom unakrsnog ispitivanja izjasnio da se ne sjeća ni upada pripadnika Zbora narodne garde, odnosno, vojne formacije iz Hrvatske u selo Osječani kada je ispitivano i pretučeno nekoliko pripadnika tadašnje Jugoslovenske narodne armije /JNA/. 

Petrović je govorio o sjednicama Kriznog štaba opštine Doboj u periodu od aprila do avgusta 1992. godine, čiji je bio član i na kojima je razmatrano stanje bezbjednosti na teritoriji ove lokalne zajednice. 

Govoreći o povlačenju vojske, svjedok je rekao da se ne sjeća ni da je Glavni štab "Patriotske lige" izdao direktivu o blokiranju objekata, vozila i pripadnika JNA. 

Odgovarajući na pitanje prvooptuženog Ninkovića, Petrović je rekao da je od granatiranja tokom rata u Doboju stradalo 100 lica. 

On je rekao da je zbog pristizanja sve većeg broja izbjeglica iz Hrvatske stanje bezbjednosti bilo usložnjeno, zbog čega je uveden i policijski čas, tvrdeći da je riječ o političkoj odluci tadašnjih predstavnika Opštinskog odbora SDS-a Doboj. 

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić saopštio je da vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić odbacila zahtjev Suzane Tomanović, advokata drugooptuženog Borislava Paravca, za izuzećem tužioca Džermina Pašića. 

Miodrag Stojanović, advokat trećeoputženog Andrije Bjeloševića, najavio je da će unakrsno ispitivati svjedoka Petrovića još dva radna dana. 

On je izrazio nadu da bi unakrsno ispitivanje aktuelnog gradonačelnika Doboja moglo biti završeno u drugoj polovini maja. 

"Današnje svjedočenje Petrovića bilo je vrlo neodređeno i sa vrlo malo sjećanja. Većina, odnosno više od dvije trećine odgovora bilo je da se ne sjeća šta se dešavalo čak i kada su mu predočavani dokumenti", naglasio je Stojanović. 

Advokat prvooptuženog Branko Ristić rekao je da odbrani ne odgovora veoma neodređeno svjedočenje aktuelnog gradonačelnika Doboja. 

"Postoje drugi svjedoci za iste događaje i brojni materijalni dokazi tako da će odbrana, figurativno rečeno, istjerati svoje", rekao je advokat Ristić. 

On smatra da Petrović ovim načinom svjedočenja ide u korist odbrani jer ne potkrepljuje dokaze Tužilaštva kao ključni procesni svjedok. 

Milan Ninković, Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić optuženi su da su od početka maja 1992. do kraja 1993. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je bio usmjeren protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva. 
Nastavak suđenje u predmetu "Milan Ninković i drugi" kada će odbrane nastaviti unakrsno ispitivanje svjedoka Petrovića biće u utorak, 18. aprila, u 9.30 časova. 

Tagovi: