U BiH niko ne želi saradnju sa Bakirom

Bakir Izetbegović trenutno je politički problem broj jedan u BiH. Lider SDA i bošnjački član Predsedništva BiH u ovom trenutku nema sagovornika ni u jednoj političkoj stranci niti lideru.

Zbog jednostranog podnošenja zahteva za reviziju presude protiv Srbije, sa Izetbegovićem za zajednički sto do daljnjeg ne žele lideri Saveza za promene. Usled bošnjačkog preglasavanja u parlamentu Federacije BiH oko usvajajanja rezolucije o osudi inicijativa za federalizaciju BiH, Izetbegović je dodatno zaratio sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem.

S druge strane, lider SBB Fahrudin Radončić otvoreno priznaje da je koalicija SBB sa SDA tehnička, zbog čega „lično trpi udare Izetbegovića”.

Osim toga, njegov verbalni rat sa liderom najjače stranke u RS Miloradom Dodikom gotovo da nikada ne jenjava.

''Sa Izetbegovićem više niko od lidera značajnih stranaka u BiH ne želi da razgovara u četiri oka. Takva politika lidera SDA dovela je do nepoverenja, a Bošnjake do izolovanosti. To je politika koja nas sa 2017. vraća na 1997. godinu'', rekao je Radončić.

Politička analitičarka Ivana Marić kaže da je javnost u BiH navikla na stalne krize, ali da je ovaj put karakteristično da je glavni generator najjača bošnjačka stranka i njen lider.

''SDS je prekinuo svaki odnos s Izetbegovićem, ali ne s njegovom strankom. Do sada nismo imali takve situacije i sada se vidi razlika između politike koju je vodio Tihić i koju vodi Izetbegović. U BiH je potrebno mnogo političke mudrosti da bi se izbegle zamke kriza, a očigledno je da se Izetbegović ne snalazi u tome. Sve ostale stranke imaju svoje partnere, pa bilo da je to Čović koji se odlično slaže sa Dodikom i Radončićem ili SDP sa DF i strankama levice. Jedino SDA ima problem nedostatka slaganja s drugima'', kaže Marićeva.

Ona smatra da nisu problem maksimalistički zahtevi Izetbegovića prema njegovim partnerima, koliko nesposobnost za postizanje kompromisa.

''Problem je nespremnost da se popusti u jednom delu, kako bi se dobilo na drugom ili da se bar otvoreno kaže šta je to što mu smeta u određenim zahtevima, već je potpuno, bez obrazloženja odbijanje i nepristajanje na zahteve partnera. To bi moglo da ga skupo košta'', zaključuje Marićeva.

Dobri odnosi Čovića i Radončića

Lideri HDZ i SBB Dragan Čović i Fahrudin Radončić ocenili u tokom nedavnog susreta u Mostaru da su njihovi odnosi na zavidnom nivou, ali da će zajednički morati motivisati i trećeg partnera – Izetbegovića da sarađuje.

Jedino tako možemo napraviti iskorak kada je reč o bilo kom nivou u BiH – ocenila su dvojica lidera.

PIŠE: Nedeljka Breberina, EuroBlic

Tagovi: