Grahovac: Srbi da bojkotuju Džaferovića

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac pozvao je sve poslanike iz Srpske da ne prisustvuju sjednicama Predstavničkog doma parlamenta BiH dok sjednicom tog tijela predsjedava Šefik DŽaferović, koji je odgovoran za zločine mudžahedina počinjene nad Srbima u Vozući i na području Zavidovića.
"Odbor podržava odluku parlamentaraca iz Republike Srpske da ne prisustvuju sjednicama Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i mislim da bi to trebalo da podrže svi poslanici iz Republike Srpske", rekao je Grabovac Srni. 

On je istakao da je nemoguće da DŽaferović, s obzirom na ratnu funkciju koju je obavljao, nije ništa znao o zločinima mudžahedina nad Srbima na Ozrenu i području zeničke regije. 

"Ne možemo prihvatiti da DŽaferović nije bio upoznat sa zločinima mudžahedina i da je možda uticao na njih. Zbog toga smatramo da svi poslanici iz Republike Srpske imaju puno pravo da bojkotuju rad ovog tijela dok sjednicom predsjedava DŽaferović", naglasio je Grabovac. 

On dodaje da bi Tužilaštvo BiH trebalo da pokrene proces utvrđivanja ratne prošlosti Šefika DŽaferovića i da ga parlament BiH suspenduje na funkciji predsjedavajućeg Predstavničkog doma do utvrđivanja konačne istine. 

Grabovac je podsjetio da su mudžahedini počinili stravične zločine nad Srbima u Vozući i na području Zavidovića, dodajući da se još traga za 129 nestalih Srba sa tog područja.

Tagovi: