Krmača pitoma, a prasići divlji

 U selu Zakomo, desetak kilometara udaljenom od Rogatice, ovih dana desilo se malo čudo. U gazdinstvu Alekse Baševića (64) bijela, domaća, krmača oprasila je desetoro živih i zdravih prasića i svi su po izgledu divlji, očito od oca divljeg vepra.

Uz to, kazuje Aleksa, što na sebi imaju prepoznatljive pruge malih divljih svinja, prinove u njegovom svinjcu, među kojima je petoro muške i isto toliko ženskog pola, od domaće prasadi razliku se i po živahnosti. Toliko su živahna da ih je prava milina gledati.

To je, dodaje Aleksa, i razlog da su postala atrakcija u selu i okolini. Dolaze da ih vide i stari i mladi, a oni kao da znaju – neumorno trčkaraju oko majke, koja je, opet, postala agresivna i nikom osim moje supruge Vojke ne dozvoljava da im se približi.

Baševići ne znaju kako je došlo do toga da se njihova rasna, 1,5 godišnja krmača oplodi pod divljim veprom. Ona je istina, kazuju oni, prošlog ljeta zajedno sa njihovim ovcama svakog dana išla u hrastik obližnjih Paljevina gdje se uz sočnu i zdravu planinsku travu mogao naći i po koji hrastov žir. Vjerovatno tu je došlo do ljubavi divljeg vepra i njihove pitome krmače koja je izbjegla jesenji svinjokolj jer su ukućani primijetili da je bremenita i čekalo se prašenje ne sluteći da će na svijet donijeti divlje prasiće.

Sad su ona briga cijele porodice Bašević. Rado bi većinu prodala, ali ne zna ni kako ni pošto. Ne znaju smiji li ih i pustiti u dvorište i da li će ih povući zov divljine i otići u šumu ili će preovladati geni majke kao domaće životinje i ostati na koritu ove porodice.

– Očekujemo savjet ljudi koji eventualno imaju iskustva u ovom fenomenu, reče na kraju Aleksa, jer on ovako nešto nikad ranije nije ni čuo ni vidio. (058.ba)

Tagovi: