Preminuo banjalučki velemajstor Enver Bukić

Šahovski velemajstor Enver Bukić preminuo je u Ljubljani u 80. godini.

Rođeni Banjalučanin je od malih nogu zavolio drevnu igru, da bi 1964. postao internacionalni majstor. Najveće šahovsko zvanje, titulu velemajstora "zaradio" je 1976. godine.

Uz Milana Vukića, kolegu po tituli, činio je okosnicu Šahovskog kluba "Nikica Pavlić". Po mišljenju mnogih, njih dvojica su, zajedno sa Mihajlom Mihaljčišinom, Milenkom Šibarevićem, Nikolom Lakićem i Zoranom Mačkićem, najbolja generacija šahista grada na Vrbasu.

- Enver je pripadao Banjaluci, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Jugoslaviji i čitavom svijetu - rekla je za “EuroBlic” njegova supruga Vera Kržišnik-Bukić.

Dodaje kako je ponosna na činjenicu što je postao prvi šahovski velemajstor u istoriji Bošnjaka.

Bukić je godinama bio u samom vrhu jugoslovenskog šaha, a tri puta je bio drugi na pojedinačnim prvenstvima.

Najveći uspjeh postigao je kao član reprezentacije na ekipnom prvenstvu Evrope u engleskom Batu, kada je osvojeno drugo mjesto.

Podsjećamo da je negova pobjeda u ”taljevskom” stilu nad bivšim svjetskim prvakom Mihailom Taljem 1967. proglašena najboljom partijom te godine na svijetu.

Zapažene rezultate postizao je u tradicionalnoj akciji "Glasa Srpske", gdje je dva puta biran za najboljeg sportistu Bosanske Krajine, 1962. i 1967. godine, a još šest puta se našao na listi 10 najboljih.

Mjesto i datum sahrane biće saopšteni naknadno.

(Glas)

Tagovi: