LIDERI SNSD, DNS I SP: Potreban zajednički dogovor

Bošnjačko-muslimanska revizija presude protiv Srbije, u režiji Bakira Izetbegovića, a sve u ime BiH, nedvosmislen je dokaz da je bošnjačka politička, intelektualna i vjerska elita antisrpski orijentisana i da je ovo nastavak zloupotrebe BiH u bošnjačke svrhe, zaključeno je na današnjem sastanku lidera vladajuće koalicije koju čine SNSD, DNS i SP.

Na sastanku, kome su prisustvovali predsjednici SNSD-a, DNS-a i SP-a Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić, održanom u Banjaluci, ocijenjeno je da je zbog toga ova kriza možda i posljednji trenutak da se stvari vrate u Ustavom i zakonom predviđene procedure, a da je alternativa jasna.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je da je najava revizije tužbe pokušaj zloupotrebe i jedna u nizu mjera kojim se nastoji osporiti Republika Srpska. Navodi da namjera o pokretanju revizije nije odluka dvojice članova Predsjedništva Bih, nego da je to odluka Bakira Izetbegovića i ima loše namjere. Izetbegović je okupio bošnjačko-muslimanski krug u Sarajevu što govori o lošim namjerama i kršenju Dejtona.

- Bošnjaci, ako žele da uspije BiH, moraju da shvate da postoji srpski narod i da bi trebalo funkcionisati u skladu sa Dejtonskim sporazumom - poručio je Dodik i naglasio da Izetbegović svojim ponašanjem rizikuje funkcionisanje i postojanje BiH.

Dodik je istakao da očekuje da već u utorak, 21. februara bude održana sjednica NSRS, na kojoj će se razmatrati ukupan položaj Srpske i aktuelna politička pitanja i biti precizirani dalji koraci, ali i pokazan jedinstven stav prema ovakvim namjerama.

- Ovo nije vrijeme kada bi bilo ko od nas pribavio političku korist, naveo je Dodik.

Predsjednik DNS Marko Pavić rekao je da smo svakodnevno svjedoci sve teže političke krize u BiH, čiji je generator bošnjačka poltika, kao i da brine i čudi što niko iz Međunarodne zajednice ne pokušava da osudi i spriječi takvu politiku.

- Na sceni je žrtvovanje mira - istakao je Pavić, i dodao, da revizija neće proći na sudu, jer nema argumenata.

Predsjednik SP Petar Đokić rekao je da je ovo trenutak u kojem ne treba reagovati emotivno, i naveo da je Izetbegović uzurpator institucija BiH koje koristi za promociju svojih i stavova bošnjačke politike.

- To je politika koja BiH gura u potpuni suicid. Uvjeren sam da Izetbegović ovaj potez nije povukao sam i da iza ovoga ne stoji samo onaj dio bošnjačke elite koji se neki dan okupio u Sarajevu. Iza ovog scenarija stoji još neko, a taj neko nema dobre namjere, zaključio je Đukić.

"Јednostrani akt bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, podnesen u ime BiH i mimo volje srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva, direktno su kršenje ankesa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, na kome počiva BiH", zaključeno je na sastanku.
Koalicija SNSD-DNS-SP čvrsto je opredijeljena za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i prava i obaveza koje Republika Srpska ima po tom sporazumu.

Prava i obaveze koje proističu iz tog sporazuma jednako obavezuju i drugi dio BiH, ali i zajedničke institucije formirane aneksom 4 odnosno Ustavom BiH.

Koalicija SNSD-DNS-SP smatra da je neophodno što prije sazvati sastanak svih lidera političkih partija iz Republike Srpske, na kojem bi se raspravljalo o aktuelnoj političkoj krizi izazvanoj samovoljom bošnjačkog člana Predsjedništva, ali i o ostalim pitanjima koja opterećuju funkcionisanje zajedničkih institucija.

Sa sastanka koji bi okupio sve lidere iz Republike Srpske izrazilo bi se očekivanje za zajednički sastanak sa rukovodstvom Republike Srbije, kako bi i Republika Srbija, kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma bila upoznata o situaciji u funkcionisanju institucija BiH i nedvosmislenom kršenju Dejtonskog sporazuma.

"Saglasni smo da se što hitnije sazove sjednica Narodne skupštine na kojoj bi se koncipirale politike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH i donijeli obavezujući zaključci o djelovanju predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH. Interese Republike Srpske potrebno je artikulisati u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske i provoditi ih u zajedničkim institucijama BiH", zaključeno je na sastanku.

Lideri vladajuće koalicije u Srpskoj ocijenili su da treba sazvati sjednicu Senata Republike Srpske kako bi se o ovoj krizi, ali i njenom prevazilaženju izjasnila i akademska zajednica Republike Srpske, koja je uključena u ovo savjetodavno tijelo.

"Očekujemo i da Predsjedništvo BiH opozove ambasadora BiH u Hagu. Zbog uzurpacije zajedničkih institucija BiH od Bošnjaka - muslimana, neophodno je da srpski predstavnici u tim institucijama, bilo da su dio vlasti ili opozicije, prestanu da učestvuju u odlučivanju tih institucija, sve dok se ne riješe otvorena pitanja koja opterećuju funkcionisanje BiH, poput revizije presude protiv Srbije, pitanja rada stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, neustavnog funkcionisanja Suda i Tužilaštva BiH", dogovoreno je na sastanku lidera vladajuće koalicije u Srpskoj.

Dodik, Pavić i Đokić smatraju da je neophodno pokrenuti krivični postupak protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pred pravosuđem Republike Srpske ili Federacije BiH zbog podrivanja Ustava BiH.

(RTRS)

Tagovi: